Afaceri de la zero. Dragoş Jivan şi Radu Piloca au început să facă piese mici de mobilier acum opt ani, iar din 2019 au dezvoltat businessul Garajul Galben, după investiţii de 8.000 de euro

Autor: Alina-Elena Vasiliu 28.05.2020

Momentan, în Garajul Galben meşteresc doar cei doi fondatori, însă pe viitor nu exclud ca echipa să se extindă.

Dragoş Jivan şi Radu Piloca au început în urmă cu circa opt ani să recondiţioneze bici­cle­te într-un garaj din Timi­şoara. Treptat, au trecut la con­fec­ţionarea de mici obiecte de mobilier, pre­cum cuiere, taburete sau măsuţe de cafea. Activitatea a crescut de la an la an, iar din 2019 a devenit o afacere în adevăratul sens al cuvântului, în producţia de mobilier unicat. Businessul poartă numele de Garajul Galben.

„În ianuarie anul trecut, am închiriat o hală de 250 mp şi am început să avem co­menzi con­stante. Până atunci, nu am luat-o în serios, era doar o joacă. Profiturile au început să apa­ră spre toamnă, până atunci am adus mulţi bani de acasă. Până în pandemie, lucrurile au mers destul de bine“, au povestit Radu Piloca şi Dragoş Jivan la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Garajul era al lui Radu Piloca şi stătea nefo­losit şi gol până când a fost transformat în atelier de mobilă. Până acum, investiţiile celor doi fondatori au ajuns la aproape 8.000 de euro pentru ma­terie primă şi echipamente.

„Numele a fost ales pentru că galbenă era singura găleată de vopsea rămasă şi ast­fel un perete a ajuns să fie complet vopsit în galben.“

Amândoi au terminat Facultatea de Design Interior în Timişoara, secţia Mobilier şi Amenajări interioare, iar Dragoş Jivan se ocu­pă de asemenea cu fotografia. Radu Piloca a lucrat, înainte de Garajul Galben, la o firmă de IT, apoi a început să lucreze ca proiectant de mobilier.

„Până acum am lucrat la co­mandă. Am făcut şi mese mari, de şase-opt persoane. Am făcut multe măsuţe de cafea. Preţurile diferă în funcţie de esenţa de lemn folosită şi de dimensiune. Sunt cuprinse între 300 şi 800 de euro. Ţintim să creăm propriile concepte şi obiecte unicat, pe care clienţii să le achiziţioneze.“

Momentan, în Garajul Galben meş­te­resc doar cei doi fondatori, însă pe viitor nu exclud ca echipa să se extindă.

„Dacă cererea va creşte şi nu vom mai face faţă comenzilor, vom căuta oameni noi. Pentru ca cineva să fie colegul nostru, ar trebui să-i placă designul, să umble după materiale, să vorbească şi cu clienţii.“

Hala de producţie a celor trei tineri se află, în acest moment, în afara Timişoarei, în apropierea şoselei de centură. Tot mobilierul este realizat din lemn masiv, de esenţă superioară.

Una dintre piesele de rezistenţă ale celor trei designeri este Muzikia, o creaţie compusă din trei esenţe de lemn – stejar, nuc american şi carpen, pe cadru metalic tratat doar cu lac transparent pentru a scoate în evidenţă textura neprelucrată a metalului. Piesa este folosită ca suport pentru boxe, pentru pick-up ori pentru discuri.

Preţurile diferă în funcţie de esenţa de lemn folosită şi de dimensiune şi sunt cuprinse între 300 şi 800 de euro.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.