Cine a subscris la emisiunea de eurobonduri lansată de Ministerul de Finanţe pe 19 mai, care are o dobândă de 2,75% la scadenţa pe 5 ani şi 3,624% pe scadenţa de zece ani

Autor: Roxana Rosu 28.05.2020

Emisiunea de euroobligaţiuni lansată de Ministerul de Finanţe pe 19 mai şi care a atras fonduri de 3,3 miliarde euro a fost subscrisă de peste 585 de investitori, mai ales din Marea Bri­tanie, Irlanda, SUA, Germania, Austria, Ro­mânia, dar şi din alte ţări europene şi din Asia.

„Baza investiţională a tranzacţiei a fost una deosebit de diversificată din punct de vedere geografic, iar din punctul de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranşe se distinge preponderenţa in­vestito­rilor de tipul «real money», respectiv fonduri de active admi­nistrate privat şi bănci comerciale. De aseme­nea, este de remarcat o creştere a diversificării către investitori din Asia şi a participării în proporţie de peste 65% a marilor investitori activi pe pieţele internaţionale de capital din SUA, Germania şi Marea Britanie pentru tranşa cu maturitatea de 10 ani“, a anunţat ministerul.

Fondurile aferente acestei tranzacţii au intrat în conturile Trezoreriei marţi 26 mai. Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% şi o rată de dobândă de 2,750% pe an şi 2 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% şi o rată de dobândă de 3,624% pe an.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică a investitorilor, pentru maturitatea de 5 ani lung (cu scadenţă la 26 februarie 2026), aceasta a fost următoarea: Marea Britanie şi Irlanda 22%, SUA 14%, Germania şi Austria 15%, România 6%, CEE 6%, Elveţia 5%, Italia 7%, Franţa 4%, restul Europei 16%, Asia 5%.

Pentru maturitatea de 10 ani, distribuţia geografică a investitorilor a fost următoarea: Marea Britanie şi Irlanda 35%, SUA 23%, Germania şi Austria 9%, România 8%, CEE (exclusiv România) 6%, Elveţia 5%, Italia 2%, Franţa 2%, restul Europei 7%, Asia 3%.

Distribuţia pe categorii de investitori pentru maturitatea de 5 ani lung a fost pre­ponderent către fonduri de active administrate privat, respectiv 56%, 23% către bănci comerciale şi private, 1% către fonduri de pensii şi companii de asigurări, 6% instituţii oficiale şi 14% fonduri de investiţii.

Pentru maturitatea de 10 ani, distribuţia în funcţie de tipul investitorilor a fost următoarea: fonduri de active administrate privat 70%, bănci comerciale şi private 13%, fonduri de pensii şi companii de asigurări 3%, instituţii oficiale 3%, fonduri de investiţii 11%.

Faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele două tranşe, de 355 puncte de bază peste cotaţia de referinţă Mid-Swap pentru maturitatea de 5 ani lung şi de 425 puncte de bază peste cotaţia de referinţă Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani, costurile au fost reduse cu 50 puncte de bază, obţinându-se în final prime de emisiune de 15 puncte de bază pentru maturitatea de 5 ani lung, respectiv 20 puncte de bază pentru maturitatea de 10 ani.

Tranzacţia a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG şi Unicredit Bank AG.