Băncile au aprobat 1.441 de credite cu o valoare totală de peste 1 mld. lei prin IMM Invest, dar regulile programului se schimbă din nou. Radu Georgescu, CFO Network: Dacă nu înţelegi cum funcţionează acest program şi care sunt riscurile lui, el poate să facă mai mult rău decât bine

Autor: Ramona Cornea 28.05.2020

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că se vor aduce două modificări programului IMM Invest  - se vor elimina garanţiile asupra bunurilor firmei, iar IMM-urile nu va mai trebui să dovedească că au fost afectate de pandemia de COVID-19.

Băncile înscrise în programul IMM Invest au aprobat 1.441 de cereri de creditare ale companiilor înscrise în pro­gramul IMM Invest, cu o valoare to­tală ce depăşeşte 1 mld. lei, după cum a spus, ieri, ministrul finanţelor, Florin Cîţu. Aceste cereri au primit deja ultima aprobare de ga­rantare de la Fondul Naţional de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituţia care gestionează programul.

„Astăzi, la ora 9.00, se depăşise plafonul de 1 mi­liard de lei şi erau deja aprobate 1.441 de cre­dite. În sistemul financiar bancar sunt mult mai mul­te aprobate, dar după ce documentaţia a fost văzu­tă şi de FNGCIMM au fost 1.441 aprobate. După ce va fi aprobată ordonanţa de astăzi, sunt si­gur că viteza de aprobare va creşte, iar dacă va fi nevoie, plafonul va fi modificat“, a spus Florin Cîţu.

Guvernul a dezbătut, ieri, două modificări ce vor fi aduse programului IMM Invest. Astfel, se va eli­mina cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra uni­versalităţii de bunuri mobile şi imobile ce apar­ţin debitorului, iar companiile nu vor mai trebui să dovedească dacă au fost afectate de pandemia de COVID-19.

„Sunt două bariere pe care le eliminăm astăzi, în urma discuţiilor de vineri cu sistemul financiar-bancar. Se propune renunţarea la cerinţa de instituire a ipotecii legale asupra universalităţii de bunuri mobile şi imobile ce aparţin debitorului. A do­ua barieră este legată de un element de ambi­gui­tate în ceea ce priveşte modul de a proba dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat COVID-19. Am eliminat această cerinţă de a fi probat de la caz la caz“, a explicat ministrul finanţelor.