ANALIZĂ ZF. Dezvoltatorii lucrează la peste 647.000 mp de birouri, centre comerciale şi depozite logistice pentru a le finaliza în 2020, însă viitoarele dezvoltări ar putea fi amânate

Autor: Bogdan Alecu 29.05.2020

Depozitele logistice sunt cel mai puţin afectate de criza determinată de pandemia de coronavirus, urmate de birouri, care au continuat să funcţioneze, chiar dacă într-o măsură mai redusă, însă hotelurile şi sectorul comercial au fost lovite în plin de starea de urgenţă.

Aproape 30 de proiecte sau imobile de birouri, depozite sau centre comerciale vor fi gata în 2020, dezvoltatorii continuând construcţia aces­tora, în condiţiile în care sunt deja semnate con­tracte de închiriere. Pe de altă parte, proiectele care urma a fi demarate în 2020 sunt mo­mentan sub semnul întrebării, pe măsură ce investitorii reevaluează noile condiţii de piaţă, având în vedere „noua normalitate“ ce vine cu distanţarea socială. După mai bine de cinci ani de creşteri puternice şi dezvoltări, piaţa imobiliară se află acum la primul test de la criza din 2009.

Demararea unor noi proiecte va fi determinată în primul rând de cerere şi de disponibilitatea finanţării, însă ultimele luni au încetinit discuţiile pe ambele fronturi, astfel că vor exista repoziţionări şi noi termene de livrare.