NN, cel mai mare fond de pensii private din România, înghite tot mai multe pachete de acţiuni la companii listate: în cinci luni a raportat trei deţineri de peste 10% la BVB

Autor: Tibi Oprea 29.05.2020

Fondurile NN au depăşit 5% din Romgaz şi 10% din Banca Transilvania, Fondul Proprietatea şi TeraPlast Bistriţa. Circa 2 milioane de salariaţi sunt participanţi la fondul de pensii al NN. În luna aprilie 2020, aceştia au virat în conturile NN circa 239 de milioane de lei.

În ultima perioadă fondurile de pensii private Pilon II din Ro­mânia s-au poziţionat ca ju­că­tori din ce în ce mai impor­tanţi la Bursa de la Bucureşti, ra­portând periodic deţineri de peste 5% din com­pa­nii, cum ar fi la Romgaz, sau chiar 10%, la societăţi precum Fon­dul Pro­pri­e­tatea, Banca Transilvania sau, cea mai recentă raportare, la TeraPlast Bistriţa.

Deţinerile menţionate mai sus reprezintă cazul NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private Pilon II din România, cu active totale de 21,6 miliarde de lei la aprilie 2020, potrivit datelor Autorităţii de Supra­veghere Financiară (ASF).

Achiziţiile fondurilor de pensii Pilon II ridică pe de o parte o problemă legată de faptul că Bursa ar putea ajun­ge mult prea mică pentru aceste fonduri şi, implicit, fon­durile ar putea ajunge mult prea mari pentru Bursă. De asemenea, prin achiziţiile masive, fondurile de pensii reduc free float-ul companiilor (acţiunile disponibile la liber la tranzacţionare - n.red.), lăsând investitorilor felii din ce în ce mai mici.

Pe de altă parte, aceste achiziţii trans­mit şi un semnal pozitiv pentru in­vestitori, în contextul în care intrarea unui investitor de asemenea calibru în acţionariatul unei companii sau majo­ra­rea deţinerilor le pot contura aces­tora o siguranţă în ceea ce priveşte perspec­tivele respectivului emitent.

De altfel, de la 1 februarie au intrat în vigoare noile reglementări ale ASF cu privire la flexibilizarea strategiei de investiţii a fondurilor de pensii private, astfel că acestea pot deveni acum şi mai mari. Fiecare administrator va decide însă dacă va da curs noilor regle­men­tări. Unii se pare că au făcut-o prin depăşirea pragului de deţinere de 10% la companiile listate.

Potrivit noii legislaţii, fondurile Pilon II pot investi 15% din active în ac­ţiuni şi obligaţiuni care rezultă în urma unor parteneriate public-private, pre­cum proiecte de infrastructură, 10% în investiţii private de capital, chiar şi com­panii nelistate, şi 3% în acţiuni imo­bi­lia­re listate. De asemenea noile regle­mentări ale ASF permit ca fondurile să poată deţină până la 15% dintr-o companie, în urcare de la 10% anterior.