Lagarde a reuşit să evite până acum un blocaj al creditului: Creditarea bancară către companii s-a ridicat la un nivel record de 73 miliarde euro în zona euro, în aprilie

Autor: Alex Ciutacu 29.05.2020

Companiile din zona euro au luat de la bănci credite în valoare totală de 73 miliarde euro în luna aprilie, ceea ce a dus la creşterea masei monetare la cel mai rapid ritm de la criza financiară din 2008, conform datelor Băncii Centrale Europene (BCE), citate de FT.

Creşterea rapidă a creditării arată că business-urile se grăbesc să atragă facilităţi de credit pentru a atenua impactul economic al pandemiei. Recordul din aprilie vine după un martie record în care companiile din zona euro au luat credite în valoare de 121 miliarde euro.

Evoluţia actuală sugerează că încercarea BCE de a inunda sistemul financiar cu bani ieftini de la începutul pandemiei a ajutat-o pe Christine Lagarde, şefa băncii, să evite un blocaj al creditului în regiune, până acum.

Datele BCE arată că masa monetară în zona euro a crescut la un nivel nemaivăzut de la criza financiară de acum 12 ani, întrucât s-a observat o creştere accelerată atât la nivelul depozitelor overnight cât şi la nivelul banilor aflaţi în circulaţie.

Creditarea către companii non-financiare a crescut la un ritm de 6,6% în luna aprilie, faţă de 5,5% în martie. Cu toate acestea, creditarea către gospodării a căzut cu 3% în aprilie, după o cădere de 3,4% în luna martie.

Răspunsul principal al gospodăriilor şi al business-urilor în faţa pandemiei a fost creşterea sumelor ţinute în depozite bancare.

BCE a spus că depozitele gospodăriilor au crescut cu 6,7% în aprilie, în timp ce depozitele companiilor non-financiare au crescut cu 13,7%.