Consecinţele coronavirusului asupra economiei: Încrederea în mediul de business din Marea Britanie – una dintre primele economii la nivel mondial – a ajuns la nivelul înregistrat în timpul crizei financiare din 2008

Autor: Eduard Ivanovici 30.05.2020

Barometrul lunar privind starea economiei din Marea Britanie, realizat de Lloyds Bank Group, a suferit o scădere istorică de minus 33, egalând recordul înregistrat în decembrie 2008, în plină criză financiară, potrivit Sky News.

Anunţul vine în timp ce Regatul Unit se pregăteşte de o recesiune istorică cauzată de pandemia de coronavirus. Guvernul plănuieşte să continue reluarea activităţilor economice pe măsură ce a încurajat redeschiderea business-urilor pe întreg teritoriul ţării.

„În ciuda rezultatelor primei perioade de relaxare a restricţiilor, condiţiile de tranzacţionare rămân dificile pentru majoritatea firmelor”, a declarat Hann-Ju Ho – economist în cadrul Lloyds Bank, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Marea Britanie.

Între timp, un studiu separat sugerează că peste 25% dintre producătorii britanici plănuiesc să îşi reducă cu aproape 50% numărul de angajaţi în următoarele şase luni.

Costul programelor guvernamentale lansate în Marea Britanie pentru a stimula economia afectată de coronavirus a crescut cu 10 miliarde de lire într-o singură săptămână. Se estimează că împrumuturile ţării vor ajunge la 270 de miliarde de lire anul acesta, cu 60 de miliarde mai mult faţă de perioadă de dinainte de criză.