Primul caz de Covid-19 într-o uzină din România: Un angajat al Ford Craiova, depistat cu noul coronavirus. Producţia nu se opreşte

Autor: Bogdan Alecu 30.05.2020

Un angajat al uzinei Ford de la Craiova a fost depistat cu noul coronavirus. Producţia uzinei continuă, cu noile măsuri de siguranţă implementate.

"Confirmam că unul dintre angajaţii noştri de la fabrica Ford din Craiova a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19.Este vorba despre o angajată, care a fost testată pozitiv la o clinică privată din Craiova şi care acum se afla sub supraveghere medicală la spital, unde este testată din nou",  au spus oficialii Ford România.

Ei au subliniat că "toţi angajaţii care au fost în contact apropiat cu angajata Ford au fost notificaţi şi li s-a cerut acestora să ramană în izolare la domiciliu pentru 14 zile.

"Sănătatea şi siguranţa angajaţilor este principala noastră prioritate. Am urmat în totalitate protocoalele Ford aflate în vigoare la nivel global şi lucrăm în strânsă legătură cu Direcţia de Sănătate Publică Dolj (DSP), care va decide dacă este necesară o investigaţie epidemiologică pentru angajaţii care au lucrat cu si in apropierea persoanei infectate.Vom monitoriza situaţia şi ne vom conforma instrucţiunilor autorităţilor locale, în timp ce vom continua să punem în aplicare protocoalele de siguranţă ale Ford, cu scopul de a preveni răspândirea COVID-19", au spus oficialii Ford România.

Ford România, cel de-al doilea constructor auto de pe piaţa locală, a reluat în data de 17 mai producţia de automobile la Craiova în două schimburi, potrivit datelor companiei.

De la mijlocul lunii mai circa 4.700 dintre angajaţii Ford sunt la muncă, dintr-un total de 6.300 de oameni în mod normal.

Grupul a reluat producţia SUV-urilor Puma şi EcoSport în data de 4 mai, dar într-un singur schimb, faţă de trei, înainte de pandemia de Covid-19. Totodată, spre deosebire de atunci, există un triaj la intrarea în uzină, s-a implementat distanţarea socială, iar muncitorii poartă mănuşi, măşti şi viziere.

În condiţiile în care cu trei schimburi uzina producea circa 1.000 de maşini pe zi, în două schimburi, luând în calcul noile condiţii, uzina ar produce de luni cel puţin 500 de unităţi pe zi, potrivit estimărilor ZF.

Oprirea uzinelor Dacia şi Ford în luna aprilie din cauza pandemiei de coronavirus a avut un efect puternic asupra producţiei de maşini, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

Per total, în primele 4 luni, producţia celor două uzine a scăzut cu aproape 30% faţă de perioada similară a anului trecut, la 123.000 de unităţi.

Scăderea cea mai mare a fost punctată de Dacia, de 44% la aproape 70.000 de unităţi, în timp ce Ford, datorită lansării în producţie a noului Puma la finalul anului trecut, a crescut cu 15% în acelaşi interval.