Încasările statului din TVA au scăzut cu 22% în aprilie. Adrian Benţa, consultant fiscal: Scăderea arată prăbuşirea economică din aprilie, dar şi că unele firme au amânat plata dărilor

Autor: Răzvan Botea 06.06.2020

Statul a încasat 3,6 mld. lei din TVA în aprilie 2020, în scădere cu 22% faţă de aprilie 2019 l În martie, statul a încasat 0,8 mld. lei din TVA, din cauza rambursărilor către firme.

Încasările statului din TVA au fost în luna aprilie a acestui an de 3,6 mld. lei, în creştere faţă de martie, când au fost de 0,8 mld. lei, însă în scădere cu 22% faţă de aprilie 2019, când au fost de 4,4 mld. lei. Consultanţii fiscali sunt de părere că scăderea vânzărilor companiilor, dar şi amânarea plăţii dărilor către stat au stat la baza acestei evoluţii.

„TVA-ul din luna aprilie este aferent vânzărilor din martie pentru plătitorii de TVA care au cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro, iar pentru cei care au cifră de afaceri de sub 100.000 de euro pentru primul trimestru. Acest lucru înseamnă că vânzările au fost mult mai reduse decât anul trecut. În aprilie toate resta­urantele şi cafenelele au fost închise şi aici au scăzut drastic vânzările”, a declarat pentru ZF Adrian Benţa, consultant fiscal.

Adrian Benţa mai crede că, în condiţiile în care mai puţini operatori economici ar fi amânat plata taxelor şi impozitelor pentru luna iunie, scăderea reală a economiei în luna aprilie se oglindeşte în scăderea încasărilor statului din TVA.

„Cam aici cred că este scăderea reală a economiei. Dacă mai pui şi inflaţia de 4% te duci în 25%, însă mai este o situaţie: este posibil ca unii operatori economici să fi amânat plata TVA-ului în baza ordonanţei 29/2020, care prelungea scadenţa unor obligaţii fiscale până pe 14 iunie. Este posibil ca unele firme să amâne plata TVA-ului către stat din diverse considerente”, a mai spus el.

La mijlocul lunii martie din acest an s-a decretat starea de urgenţă în România, care s-a încheiat la jumătatea lunii mai. Mai mulţi operatori economici şi-au suspendat sau încetat activitatea pe fondul măsurilor restrictive pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Pentru a asigura lichiditate companiilor, guvernul a venit cu posibilitatea amânării plăţii unor taxe şi impozite până la 30 de zile după încetarea stării de urgenţă. Astfel, unii operatori economici au apelat la amânarea plăţii acestor obligaţii fiscale.

O imagine mai clară asupra evoluţiei încasărilor la bugetul de stat din TVA se va putea vedea în execuţia bugetară afarentă lunii iunie, când vor deveni scadente apoape toate plăţile de taxe şi impozite, mai spune Adrian Benţa.

„În 25 iunie ar trebui să se vadă mai clar care este situaţia încasărilor statului din TVA. La sfârşitul lunii iunie, în momentul în care vor deveni scadente cam toate datoriile către stat, se va putea face o analiză corectă pe zona de încasări din TVA la bugetul de stat”, a mai spus el.

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul indicator al consumului privat, a crescut cu 4% în luna martie 2020 prin comparaţie cu aceeaşi lună din anul anterior. Creşterea a venit datorită vânzărilor de alimente în cea mai mare parte. Bunurile de larg consum – electro-IT, mobilă, articole vestimentare – au înregistrat declinuri anuale semnificative.

De asemenea, vânzările de carburant au scăzut cu peste 8% ca urmare a restricţiilor  de circulaţie impuse pentru limitarea răspândirii virusului.

Închiderea mallurilor şi prudenţa consumatorilor au cauzat înjumătăţirea pieţei de modă – încălţăminte şi îmbrăcăminte – în luna martie a acestui an, prin comparaţie cu aceeaşi lună  anului trecut.

Analiştii economici se aşteaptă la o revenire mai lentă a încrederii consumatorilor în economie şi la un comportament de consum mai prudent în perioada următoare, concomitent cu scăderea puterii de cumpărare. Consumul a fost în ultimii ani principalul motor al creşterii economice din România.