Măsuri de criză: 41,5% din salariul de bază al celor care se întorc la muncă din şomaj tehnic va fi asigurat de către stat pe o perioadă de trei luni. Angajatorul-beneficiar are obligaţia să nu rupă contractul de muncă al angajatului până la sfârşitul acestui an

Autor: Miruna Diaconu 01.06.2020

Guvernul a stabilit că 41,5% din salariul de bază al celor care se vor întoarce din şomaj tehnic va fi plătit din bugetul public pe o perioadă de trei luni.

Numărul celor care se aflau în şomaj tehnic la 28 mai 2020 (ultimele date) era de 595.000, conform datelor Ministerului Muncii. Astfel, cei care se vor întoarce din şomaj tehnic vor avea asigurat de către stat 41,5% din salariul de bază. O astfel de măsură vine să sprijine angajatorii, dar şi angajaţii care au asigurat locul de muncă cel puţin până la finalul acestui an, susţine guvernul.

Pe perioada stării de urgenţă, statul a asigurat, din fondurile publice şi din împrumuturi, 75% din salariul de bază, dar nu mai mult decât salariul mediu net, celor care au intrat în şomaj tehnic în perioada respectivă. Defictul bugetar a ajuns la 27 de miliarde de lei, la patru luni, cu 15 miliarde de lei peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a făcut plăţi de circa 2 miliarde lei pentru 1,4 milioane de angajaţi în şomaj tehnic, iar Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a plătit 430 de milioane de lei pentru 130.000 de liber-profesionişti.

Totuşi, bugetul de stat nu e un sac fără fund, arată economiştii, iar în contextul în care încasările la bugetul de stat au scăzut considerabil în această perioadă, o astfel de măsură îngreunează şi mai tare situaţia bugetului statului.

Măsura privind asigurarea a 41,5% din salariul de bază de către stat se aplică numai în cazul persoanelor care au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă.

De asemenea, angajatorii  a căror businessuri rămân în continuare cu activitatea suspendată pot  beneficia pentru aplicarea măsurii de susţinere a salariilor sau pentru continuarea plăţii şomajului tehnic de la data de 1 iunie 2020, până la ridicarea acestor restricţii.

Totodată, guvernul a luat o măsură prin care angajatorii care vor încheia noi contracte de angajare cu persoanele de peste 50 de ani ale căror contracte de muncă au încetat în perioada stării de urgenţă şi sunt înregistraţi ca şomeri vor primi timp de un an 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. De aceeaşi măsură vor beneficia şi cei care vor angaja tineri între 16 şi 29 ani, dar şi  persoane care au venit în ţară în această perioadă, rămânând fără loc de muncă în ţările respective.