Germania aruncă în joc 5 miliarde de euro pentru stimularea şi salvarea pieţei auto locale. Primele de achiziţie pleacă de la 2.500 de euro şi cresc pentru autoturismele „verzi”

Autor: Dorin Oancea 01.06.2020

Ministerul Economiei din Germania a propus o schemă pentru stimularea vânzărilor de automobile, în valoare de 5 miliarde de euro, anunţă Reuters.

Vânzările de autoturisme au scăzut pe măsură ce liniile de producţie şi showroom-urile s-au închis, ca răspuns la pandemie. Un sondaj al institutului Ifo din această lună a arătat sectorul auto german este la cel mai scăzut nivel din 1991.

Şefii social-democraţilor (SPD) şi creştin-democraţii (CDU) sunt aşteptaţi să prezinte marţi pachetul general de stimulare, care ar putea însuma până la 80 de miliarde de euro, potrivit unui raport al mass-media.

Propunerea ministerului economiei este ca primele de cumpărare să fie plătite cumpărătorilor de vehicule electrice şi de autovehicule convenţionale cu valoare mai mică de 77.350 de euro, schema expirând la sfârşitul anului.

Propunerea are încă obstacole semnificative de şters.

Şeful SPD, Norbert Walter-Borjans, a declarat pentru Reuters că este în favoarea susţinerii industriei auto, dar că stimularea achiziţiilor de motoare convenţionale a fost o cale greşită.

„Dacă statul subvenţionează (maşini noi), atunci trebuie să mergem împreună cu o schimbare către soluţiile alternative. Dacă sunt reduceri, atunci asta trebuie să fie pentru maşinile electrice ”, a spus Walter-Borjans.

Planurile Ministerului Economiei prevăd o primă de bază de 2.500 de euro pe autoturism, care va fi majorată cu 500 de euro pentru vehiculele eficiente. Programele de stimulare existente ar fi majorate cu 1.500 de euro pentru maşinile electrice şi cu 750 de euro pentru maşini hibride.