Pandemia de coronavirus este „scuza perfectă” prin care putem face tranziţia către o săptămână de lucru de patru zile

Autor: Eduard Ivanovici 06.06.2020

Pandemia de coronavirus a generat haos în interiorul a mii de companii din toată lumea. Însă criza reprezentă o oportunitate reală prin care putem regândi tiparele din piaţa muncii pentru a îmbunătăţi economia şi condiţiile generale de trai, scrie Euronews.

„COVID-19 ne oferă scuza perfectă prin care ne putem facem o imagine mai clară asupra viitorului muncii. Trecem printr-o perioadă cumplită. Dar faptul că ne putem reinventa locul de muncă este fascinant”, spune Charlotte Lockhart, CEO-ul grupului neozeelandez 4 Day Week Global.

Noua Zeelandă a avut unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la pandemia de coronavirus, însă economia ţării se află în scădere. Acum, prim-ministrul Jacinda Ardern susţine ideea unei săptămâni de lucru de patru zile pentru a stimula turismul domestic şi pentru a îmbunătăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată.

Când Microsoft a testat anul trecut posibilitatea unei săptămâni de patru zile în cadrul unei filiale din Japonia, a raportat un creştere a productivităţii de 40%. Experimentul a făcut parte dintr-un proiect care examinează echilibrul dintre carieră şi viaţa personală şi efectele asupra productivităţii şi creativităţii.

Săptămâna de lucru de 35 de ore din Franţa, introdusă în urmă cu două decenii, este una dintre cele mai scurte din Europa. Lansată de premierul socialist Lionel Jospin pentru a reduce rata şomajului, ideea a hrănit imaginea stereotipă a unei naţiuni de chiulangii, însă Franţa este una dintre primele ţări din lume în ceea ce priveşte productivitatea.

Deşi este mai mic decât cifrele raportate de Statele Unite, PIB-ul pe ore lucrate în Franţa este cu 25% mai mare decât nivelul mediu al Uniunii Europene, potrivit datelor furnizate de OCDE.

Faptul că trăim într-o eră a conectivităţii, iar tot mai mulţi oameni întâmpină dificultăţi atunci când vor să taie legăturile cu mediul în care muncesc, reprezintă motivele principale pentru care Lockhart crede că săptămâna de lucru de 40 de ore nu mai poate funcţiona eficient.

„Când a fost instituită prima dată, nu aveam smartphone-uri, email-uri şi alte distrageri, aşa că acum trebuie să creăm un anumit nivel de disciplină”, a declarat Lockhart.