Efectele pe termen lung ale pandemiei: PIB-ul Statelor Unite ar putea scădea cu până la 3% în următorii 10 ani, o pierdere de aproape 8.000 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 06.06.2020

Economia americană va fi afectată de pandemia de coronavirus până în 2030, potrivit estimărilor lansate de Biroul Bugetar al Congresului Statelor Unite (CBO), scrie BBC.

Astfel, PIB-ul Statelor Unite va înregistra o scădere de 3% în următorii 10 ani, o pierdere de 7,9 trilioane de dolari. Avertismentul vine într-un moment în care aproape 40 de milioane de americani şi-au pierdut locul de muncă din cauza restricţiilor de circulaţie, iar autorităţile au injectat trilioane de dolari în economie.

Biroul Bugetar al Congresului a spus că majoritatea pierderilor au fost cauzate de contracţia masivă a economiei de anul acesta, care nu a fost prevăzută în raportul pe 10 ani publicat în ianuarie.

„Închiderea business-urilor şi măsurile de distanţare socială vor reduce cheltuielile de consum, în timp ce declinul recent al preţurilor industriei de energie vor reduce masiv investiţiile Statelor Unite în acest sector”, a declarat Phillip Swagel, directorul CBO.

De la mijlocul lumii martie până acum, guvernul şi banca centrală din SUA au asigurat câteva trilioane de dolari pentru susţinerea celei mai mari economii a planetei. Însă chiar şi aşa, rata şomajului a ajuns la nivele nemaiîntâlnite de la Marea Depresiune a anilor 1930 încoace.

Momentan, este de aşteptat ca Departamentul Muncii din SUA să declare că rata şomajului a ajuns la 20% în luna mai. În martie, rata era de doar 4,4%, cea mai bună performanţă din ultimii 50 de ani.