Cum va arăta piaţa medicamentelor post Covid-19. Marinela Panait, Tis Farmaceutic: „Piaţa se reaşază, dar cred că a fost vorba mai mult despre oportunităţi decât despre dezvoltare“. Cererile de medicamente au explodat în martie, când a izbucnit epidemia, iar producătorii şi-au adaptat fluxul de lucru la solicitările din piaţă

Autor: Georgiana Mihalache 03.06.2020

Criza coronavirusului a pus presiune pe industria producătoare de medicamente, cererile din piaţă determinând producătorii să îşi adapteze fluxul de fabricaţie şi să caute oportunitate în piaţă. De asemenea, restricţiile impuse de statele afectate de răspândirea virusului privind exporturile de medicamente, măsură luată inclusiv de România, a adus în prim-plan producţia locală şi importanţa industriei de medicamente în momente de criză sanitară.

„Toată lumea a fost  puţin surprinsă, a lucrat fără să facă prea multe planuri şi cred că vom avea nevoie de o perioadă să ne adunăm. Acest lucru nu va depinde doar de noi, producătorii, sunt o serie de probleme legate de funcţionarea acestui sistem. Piaţa se reaşază, dar cred că a fost vorba mai mult despre oportunităţi decât despre dezvoltare. Cred că dezvoltarea necesită mai mult timp decât o perioadă de două luni şi cu limitările de rigoare“, a spus pentru ZF Marinela Panait, chimist, şefa departamentului de asigurarea calităţii în cadrul fabricii de medicamente Tis Farmaceutic din Bucureşti, un jucător de talie medie.