O nouă emisiune ZF: astăzi, de la 14.00-15.00 urmăriţi Investiţi în România, un program realizat în parteneriat cu CEC Bank

Ziarul Financiar 03.06.2020

Investiţi în România pentru creştere economică, pentru exinderea pieţei forţei de muncă, pentru productivitate şi creşterea businessului în următorii ani.

ZF alături de CEC Bank, instituţia financiară cu cea mai extinsă reţea teritorială în România, va demara începând de astăzi, miercuri 3 iunie, ora 14.00, emisiunea Investiţi în România ce va fi difuzată pe site-ul ZF.ro şi pe pagina de Facebook a ZF. Emisiunea va putea fi urmărită începând de astăzi de luni până vineri, între orele 14.00 şi 15.00.

În cadrul emisiunii principalele subiece vor fi legate de investiţii, de noi locuri de muncă şi de cum poate România să accelereze dezvoltarea.

Primii invitaţi în cadrul emisiunii vor fi Cristian Erbaşu, cel care deţine compania Construcţii Erbaşu, unul dintre cei mai activi constructori de pe piaţa locală, urmat de Valeriu Velciu, preşedintele Electrotel SA, una dintre cele mai de succes companii din sudul României, producătoare de tablouri electrice de joasă şi medie tensiune şi dulapuri de automatizare. Cu sediul în Alexandria, Teleorman, Electrotel exportă până la 85% din producţie către Europa, Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America şi Australia. Compania are parteneriate cu nume precum Siemens Schneider sau Alstom, General Electric.

Economia românească şi-a bazat creşterea pe consum în ultimii ani, însă în 2018 ritmul de creştere al consumului s-a redus la jumătate faţă de 2017.

Comerţul este de fapt şi cea mai mare „industrie“ a României, companiile din comerţ ajungând în 2017 la afaceri de 115 mld. euro sau 38% din total.

Industria prelucrătoare are o cifră de afaceri de 79 mld. euro în 2017, dar este cel mai mare angajator din economie cu 1,1 milioane de salariaţi.

Doar prin investiţii poate fi asigurată continuarea creşterii economice în România.

Ziarul Financiar alături de CEC Bank prezintă o emisiune în care să-i adune pe cei mai mari investitori din România - străini şi români , cele mai mari companii din cele mai importante sectoare, cei mai mari angajatori, cei mai mari antreprenori români, fonduri de investiţii -  şi să discute despre situaţia economică din 2020, despre oportunităţi, despre proiectele de investiţii, despre previziunile macroeconomice, despre piaţa forţei de muncă.

România ar putea atinge în acest an un sold total de 100 de miliarde de dolari al investiţiilor străine directe, un prag peste care au trecut deja alte 17 state din Uniunea Europeană.

Polonia şi Cehia au trecut încă din 2010 de acest prag. Polonia, de exemplu, se bucură de un stoc al ISD-urilor de 234 mld. dolari, iar Cehia de peste 150 mld. dolari, date din 2017.

În cadrul emisiunii vor fi invitaţi antreprenori locali, companii şi lideri care continuă să investească în propriul business şi să parieze pe România.  Mai mult, iniţiativa vine în contextul în care pandemia de coronavirus a pus în dificultate modelul actual, de importuri, în special dinspre Asia şi arată cât de importante sunt fabricile şi uzinele locale.