USR pune la zid ultimul proiect al Jandarmeriei Române: Propunerile privind adunările publice sunt inacceptabile. Şefii Jandarmeriei n-au înţeles nimic din ce s-a întâmplat pe 10 august 2018

Autor: Gabriel Pecheanu 03.06.2020

Senatoarea USR Florina Presadă consideră inacceptabile propunerile Jandarmerie privind adunările publice, susţinând că acestea limitează semnificativ dreptul constituţional al dreptul constituţional al românilor de a protesta public şi constituie o palmă dată democraţiei româneşti. 

”Uniunea Salvaţi România consideră inacceptabile propunerile cuprinse în proiectul iniţiat de Jandarmeria Română, proiect publicat de presă şi care ar urma să înlocuiască integral Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Propunerile limitează semnificativ dreptul constituţional al cetăţenilor români de a protesta public şi constituie o palmă dată democraţiei româneşti şi o dovadă că şefii Jandarmeriei nu au înţeles nimic din evenimentele de pe 10 august 2018”, se arată într-un comunicat al USR.

Potrivit sursei citate, în propunerea devenită publică, Jandarmeria vrea ca manifestările publice „să nu afecteze starea de normalitate în societate”, să nu fie contrare „bunelor moravuri” şi protestatarii să nu defăimeze naţiunea.

„Documentul iniţiat de către Grupul de Lucru din Jandarmeria Română este o palmă dată democraţiei şi conţine prevederi vădit neconstituţionale. Să nu uităm că articolul 39 din Constituţia României, referitor la libertatea întrunirilor, prevede că < Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere> şi aceste drepturi nu pot fi îngrădite. Este revoltător că la aproape 2 ani de la demonstraţiile din 10 august 2018, Jandarmeria nu pare să fi înţeles încă abuzurile pe care le-a făcut asupra oamenilor care demonstrau paşnic în Piaţa Victoriei. Împreună cu parlamentarii USR, mă voi opune categoric acestui proiect de lege”, a declarat senatoarea USR Silvia Dinică.

USR atrage atenţia că Jandarmeria Română a primit săptămâna trecută o propunere legislativă la care se lucrează în Parlament, într-un grup transpartinic şi alături de organizaţiile neguvernamentale specializate în libertatea de exprimare şi drepturile omului, dar a preferat să ignore complet această propunere şi să avanseze alte modificări care lasă loc interpretărilor şi abuzurilor.

„Sper că domnul Vela nu vrea să continue proiectele lui Carmen Dan. Există, în acest moment, o propunere legislativă într-un stadiu avansat de elaborare, venită din partea mai multor organizaţii neguvernamentale, şi discutată cu parlamentari din mai multe partide, inclusiv USR şi PNL. Sper ca această iniţiativă, şi nu proiectul de lege ieşit din sertarele Jandarmeriei, să devină lege. Legea pe care noi o vom propune preia standardele internaţionale şi recomandările OSCE/ODIHR şi ale Comisiei de la Veneţia în materie de libertate de exprimare şi adunări publice. România este stat de drept şi nu vrem să devină un stat poliţienesc”, a adăugat Presadă.

USR îi cere ministrului de Interne, Marcel Vela să anunţe public dacă susţine aceste propuneri ale Jandarmeriei şi face un apel către şefii Jandarmeriei să revină la masa dezbaterii pe baza propunerii legislative la care se lucrează în Parlament alături de ONG-uri. USR va vota împotriva oricărui proiect care nu are şi contribuţia societăţii civile.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor Ovidiu Raeţchi (PNL) a declarat miercuri că proiectul Jandarmeriei pentru modificarea Legii adunărilor publice nu are girul Guvernului şi nici nu-l va avea, însă aceasta trebuie modernizată.