Enterprise Investors, care deţine în România grupul Noriel, şi-a lichidat participaţia la Novaturas, principalul touroperator din Ţările Baltice, pentru 4,9 mil. euro

Autor: Cristina Bellu 03.06.2020

Fondul de private equity Polish Enterprise Fund VI, administrat de Enterprise Investors, unul dintre cei mai activi investitori financiari din România ultimilor două decenii, a vândut un pachet de 34,4% din acţiunile pe care le mai deţinea în Novaturas, cel mai mare turoperator din Ţările Baltice, într-o serie de tranzacţii secundare la Nasdaq Baltic, care au generat încasări brute de 4,9 milioane euro.

Operatorul Novaturas a fost achiziţionat în 2007 de Enterprise Investors, în proporţie de 71%, fondul investind în creşterea sa ulterioară. În prezent, compania este principalul turoperator din Lituania, Letonia şi Estonia, atât în privinţa valorii vânzărilor cat şi a volumului de pasageri. Compania foloseşte canale de distribuţie diverse şi complementare  - lucrează cu peste 400 de agenţii de turism, inclusiv cu cele mai mari din Ţarile Baltice şi cu peste 60 din Belarus.

În 2019, compania a atins venituri de 179,9 milioane euro, cu EBITDA de 4,4 milioane euro, potrivit datelor transmise de oficialii Enterprise Investors.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală şi de Est. Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depăşeşte 2,5 miliarde euro. Aceste fonduri au investit aproape 2 miliarde euro în 144 de companii din diverse sectoare şi au vândut 134 de companii realizând încasări brute de 4,1 miliarde euro.

În România, Enterprise Investors a investit peste 200 de milioane de euro până acum. Fondul deţine Noriel, cel mai mare retailer de jucării şi jocuri din ţară, pe care l-a achiziţionat în 2016.