Se schimbă regulile pentru companiile tehnologice. Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la un pachet legislativ privind serviciile digitale

Autor: Vasile Magradean 03.06.2020

Comisia Europeană a lansat o consultare publică referitoare la un pachet legislativ privind serviciile digitale, anunţat de preşedintele acestui for, Ursula von der Leyen, termenul limită fiind 8 septembrie.Obiectivul consultării este de a colecta opinii, elemente concrete şi date de la cetăţeni, întreprinderi, platforme online, mediul academic, societatea civilă şi toate părţile interesate, care să contribuie la conturarea viitorului cadru de reglementare pentru serviciile digitale.

Consultarea vizează aspecte cum ar fi siguranţa online, libertatea de exprimare, corectitudinea şi condiţiile de concurenţă echitabile în economia digitală.

Vicepreşedintele executiv al CE, Margrethe Vestager, a declarat că internetul oferă cetăţenilor şi întreprinderilor oportunităţi importante, pe care le pun în balanţă cu riscurile asociate activităţilor şi interacţiunilor online.

„În acest moment, solicităm opiniile cetăţenilor şi ale părţilor interesate cu privire la instituirea unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale şi platformele online în UE. Multe dintre întrebări au un impact asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor şi suntem hotărâţi să construim un viitor digital sigur şi inovator, adaptat nevoilor acestora”, a spus Vestager.

La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, a subliniat că platformele online joacă un rol central în viaţa, economia şi democraţia europeană.

„Acest rol implică o responsabilitate sporită, care poate fi asumată doar în contextul unui cadru de reglementare modern pentru serviciile digitale. Lansăm consultarea noastră publică, vom ţine cont de toate opiniile şi vom reflecta împreună pentru a găsi echilibrul între un internet sigur pentru toţi, care să protejeze libertatea de exprimare şi să asigure spaţiu pentru inovare pe piaţa unică a UE”, a explicat Breton.

Actualul cadru de reglementare pentru serviciile digitale a fost instituit în urmă cu douăzeci de ani.

Europa are nevoie de un cadru de reglementare modernizat pentru a reduce fragmentarea tot mai mare în materie de reglementare din statele membre, pentru a asigura mai bine faptul că toţi cetăţenii din întreaga Europă sunt protejaţi online şi pentru a oferi tuturor întreprinderilor europene condiţii de concurenţă echitabile pentru a inova, a se dezvolta şi a concura la nivel mondial.

Primul set de norme ar avea ca obiect elementele fundamentale ale Directivei privind comerţul electronic, în special libertatea de a presta servicii digitale pe piaţa unică a UE.

Astfel, se intenţionează instituirea unor norme mai clare şi moderne privind rolul şi obligaţiile intermediarilor online, inclusiv ai celor din afara UE care îşi desfăşoară activitatea în UE.

Cea de a doua măsură ar viza chestiunea condiţiilor de concurenţă echitabile pe pieţele digitale europene, unde câteva platforme online mari acţionează în calitate de controlori ai fluxului de informaţie.

„Vom examina norme menite să remedieze aceste dezechilibre ale pieţei, pentru a ne asigura că oferim consumatorilor cea mai mare posibilitate de alegere şi că piaţa unică a UE pentru serviciile digitale rămâne competitivă şi deschisă inovării”, au precizat oficialii CE.

Pachetul legislativ privind serviciile digitale urmează să fie prezentat la sfârşitul anului.