Pandemia a tăiat aripile unei gigante companii gemane: Lufthansa a înregistrat pierderi de peste 2 mld. euro în T1/2020

Autor: Dorin Oancea 03.06.2020

Lufthansa a raportat o pierdere netă de 2,1 miliarde de euro în primele trei luni ale anului, comparativ cu o pierdere de 342 milioane de euro în aceeaşi perioadă din anul precedent, rezultatele fiind afectate în mod semnificativ de pandemie şi scăderea numprului de zboruri, relatează CNBC.

Numărul pasagerilor a scăzut cu peste 26% în primul trimestru, comparativ cu un an în urmă.

Există indicii că al doilea trimestru va fi puternic afectat de pandemie, pe fondul interdicţiilor de călătorie din întreaga lume.

Lufthansa a raportat o scădere de 98,1% a numărului de pasageri în aprilie faţă de anul precedent, în timp ce numărul de pasageri şi cantitatea de mărfuri transportate în luna mai au fost, de asemenea, „semnificativ mai mici”. Grupul a ţinut la sol 700 din cele 763 de avioane ale sale, în aprilie şi mai.

Compania aeriană a spus că nu se aşteaptă ca actuala criză să se termine înainte de 2023 şi a prevăzut că 300 de avioane vor rămâne parcate în 2021 şi 200 în 2022.

„Cu toate acestea, de la mijlocul lunii iunie, companiile aeriene ale Grupului Lufthansa îşi vor extinde semnificativ programele de zbor, la circa 2.000 de conexiuni săptămânale în peste 130 de destinaţii din întreaga lume”, se arată în comunicatul companiei.

În efortul de a reduce costurile, compania aeriană germană a spus că a redus programul a 87.000 de angajaţi şi a amânat sau anulat unele proiecte planificate înainte de criză.

Mai mult, Brussels Airlines şi Austrian Airlines - parte a grupului Lufthansa - îşi vor reduce flota cu 30% şi, respectiv, cu 20%, precum şi numărul de angajaţi cu 25% şi, respectiv, cu 20%.

De asemenea, vor fi luate măsuri suplimentare de restructurare în alte companii care fac parte din grupul Lufthansa mai larg.

Aceste măsuri vin după un acord cu guvernul german pentru sprijin financiar. Compania a convenit să predea până la 24 de sloturi către concurenţi pe aeroporturile din Frankfurt şi Munchen, în schimbul unui ajutor de 9 miliarde de euro din partea guvernului german.