Investiţi în Romania!, proiect ZF şi CEC Bank. Cristian Erbaşu: Tot mai mulţi români vor să cumpere case în loc de apartamente. Vom demara astfel de proiecte

Autor: Bogdan Alecu 04.06.2020

Starea de urgenţă şi restricţiile de călătorie vor îndemna dezvoltatorii să se reorienteze către case, dezvoltatorii vor urma tendinţele, iar proiectele de blocuri vor fi înlocuite de cele de case.

Cererile pentru case vor creşte în perioada urmă­toare, în contextul în care cei mai mulţi dezvoltatori s-au concentrat până acum să construiască blocuri, însă pandemia şi mai ales perioada stării de urgenţă vor determina tot mai mulţi să opteze fie pentru curte, fie pentru apartamente mai mari, care să includă şi spaţiu pentru amenajarea unui birou.

„În noile condiţii ne gândim să începem proiectarea unor cartiere de case, însă acestea vor demara cel mai probabil peste un an, un an şi jumătate deoarece durează proiectarea şi autorizarea. Este clar că va exista o cerere destul de mare pe această zonă. Vom încerca să găsim şi alte oportunităţi. Cel mai probabil vom dezvolta tot în zona de nord, unde avem deja terenuri în proprietate“, a spus Cristian Erbaşu, proprietarul companiei Construcţii Erbaşu, în cadrul emisiunii Investiţi în România, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank.

Cristian Erbaşu dezvoltă un proiect rezidenţial în localitatea Mogoşoaia de lângă Bucureşti, şi are în plan să finalizeze în toamna anului 2020 cons­trucţia primelor 155 de apartamente din prima etapă, constând în 310 locuinţe.

Proiectul va avea în final peste 1.000 de locuinţe şi este dezvoltat în parte­neriat cu omul de afaceri Daniel Piţurlea, proprietarul firmei de cons­trucţii Concelex. Investiţia în întregul proiect este de 70 mil. euro, iar în 2018, la data anunţării proiectului, dezvoltatorii spuneau că investiţia este făcută din sursele proprii ale acestora, iar dacă va fi cazul, vor apela la credite bancare.

„Noi am de­ma­rat un proiect nu că am ştiut, ci  tendinţa exista dinainte, de a fi cât mai aproape de o zonă verde şi de a avea suprafeţe mai mari. Acum, la familiile tinere, vor căuta la aceeaşi bani, apartamente mai mari, nu în zone centrale, ci la marginea oraşului, pentru a avea spaţiu mai mare“, a explicat Cristian Erbaşu.

El este de părere că următorul an reprezintă o perioadă bună pentru a demara noi investiţii din prisma costu­rilor cu cons­truc­ţia, costuri care au crescut constant în ultimii ani. „În ceea ce pri­veş­te costurile, chiar dacă nu se vor mic­şora, nu vor mai creşte. Anul trecut cos­turile cu forţa de muncă au cres­­cut pe fondul cri­zei de muncitori. În 2019 s-a mai ameliorat însă în 2020 ar fi urmat o nouă criză a forţei de muncă în contextul în care demarează noi proiecte în infras­tructură“, a subliniat Cristian Erbaşu.

Pe de altă parte, întoarcerea multor români acasă din cauza pandemiei, nu va influenţa pozitiv piaţa forţei de muncă, este de părere antreprenorul.

„Nu înseamnă că dacă au venit mulţi români din afară criza forţei de muncă va lua sfârşit. Aceştia vor avea tendinţa să se întoarcă imediat în Vest unde sunt foarte bine plătiţi, tocmai, pentru că nici acolo nu există forţă de muncă.

Mulţi dintre cei care s-au întors, din ce ştim, lucrau în Vest la negru şi nu erau deloc protejaţi sau erau necalificaţi. Am recrutat foarte puţini dintre cei care s-au întors în ţară, dar şi timpul a fost scurt“, explică acţionarul companiei de construcţii.

Impactul pandemiei în construcţii va fi observat începând cu 2021, în contextul în care noile proiecte întârzie a fi lansate în piaţă.

„ Dacă în alte domenii precum turism, au fost urmări rapide şi dezastruoase, în construcţii vom avea urmări, dar în timp. Încă sunt în derulare contractele existente. În prima parte a anului nu au mai apărut noi autorizaţii de construcţii, iar acest lucru se va vedea în viitor. Constructorii vor avea de lucru pe şantierele private şi cele de infrastructură cel mult până la finalul anului. La finalul anului, începutul anului viitor vom vedea o scădere a contractelor deoarece noi comenzi nu au mai apărut şi este de aşteptat să vedem o reticenţă în zona privată în a demara noi proiecte. Din acest motiv, intervenţia statului pe piaţa investiţiilor este fundamentală pentru a echilibra economia României. Nu este o abordare doar în România, ci în toată lumea“, a explicat Cristian Erbaşu.