Cum arată spitalele private după starea de urgenţă? Fluxul de pacienţi din clinicile private începe să revină după o scădere de 70-80% în aprilie, când s-au preluat doar urgenţele

Autor: Georgiana Mihalache 04.06.2020

Operatorii privaţi au reluat activitatea pentru toate specializările odată cu ridicarea restricţiilor care au permis doar cazurilor urgente să vină în spitalele de stat sau private. Jucătorii privaţi fac teste pacienţilor şi medicilor pentru a depista coronavirusul, iar triajul epidemiologic este deja o regulă în clinici. În ambulatoriu, luna aprilie a adus doar 30% din pacienţii care ar fi venit în mod normal, spune medicul Wargha Enayati.

Starea de urgenţă generată de răspândirea coronavirusului a limitat activitatea din clinicile şi spitalele de stat sau private timp de două luni, timp în care doar pacienţii cu probleme urgente erau preluaţi. Această perioadă a scăzut semnifică fluxul de pacienţi, însă odată cu relaxarea restricţiilor oamenii au început să revină la spitale pentru programări, spun operatorii privaţi.

Piaţa în total a scăzut în aprilie, pe ambulatoriu, la 30%, chirurgie la 20%, iar în mai chirurgia a crescut între diferiţi furnizori la 50-80% şi ambulatoriul între 50 şi 70%, tendinţa fiind în continuare de creştere. Cazurile care se prezintă sunt mult mai violente şi la privat şi la stat pentru că două luni nu au mers la medic.