Indicele ROBOR la trei luni continuă să scadă, până la 2,27%, fiind sub nivelul IRCC

Autor: Claudia Medrega 04.06.2020

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a început luna mai în scădere puternică, coborând ieri până la 2,27%, sub nivelul IRCC, de 2,44%.

Comparativ la sfârşitul lunii mai indicele era de 2,40%, la finele lunii aprilie a fost de 2,50%, iar la sfârşitul lunii martie, ROBOR la trei luni era de 2,55%.  ROBOR la trei luni a scăzut în urma a deciziilor BNR de a tăia dobânda-cheie, de la 2% la 1,75% şi de a reduce nivelul facilităţilor permanente din jurul acestei dobânzi. Boardul băncii centrale a redus facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,25% pe an de la 2,50% pe an. Şi în ceea ce priveşte ROBOR la 6 luni, ieri s-a înregistrat o scădere, la 2,37%, de la 2,39% marţi. ROBOR la 6 luni sărise în a doua parte a lunii martie şi de 3,3%.

ROBOR la trei luni reprezintă dodânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019. Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC - care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei.

IRCC pentru primul trimestru al anului 2020 a scăzut la 2,36%, de la 2,66% pentru ultimul trimestru din 2019, în timp ce nivelul pentru T2/2020 a ajuns la 2,44%. Noul indice de referinţă IRCC a apărut în urma acuzaţiilor lansate de politicieni privind manipularea dobânzilor interbancare ROBOR printr-o înţelegere de tip cartel între bănci, care au culminat cu impunerea unei taxe pe activele băncilor, legată într-o primă fază de ROBOR, pentru ca ulterior să se decidă schimbarea formulei de calcul al indicelui la care sunt legate creditele în lei.

Taxa bancară a fost în cele din urmă decuplată de ROBOR şi, în cele din urmă eliminată. Acest indice IRCC se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, fiind aplicat de către fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor.