O veste extraordinară pentru România: Merkel vrea să investească 130 mld. euro pentru a revigora Germania, cea mai mare economie a Europei, principalul partener şi pentru România. Nemţii vor da 300 de euro fiecărui copil şi reduc semnificativ TVA-ul

Autor: Ştefan Stan 04.06.2020

Coaliţia de guvernare din Germania a aprobat un plan de 130 de miliarde de euro pentru stimulare fiscală, centrat pe o reducere majoră a TVA-ului, în condiţiile în care guvernul de la Berlin se luptă să reducă impactul pandemiei în economie, scrie Financial Times. 

De la 1 iulie până la finalul lui 2020, TVA-ul standard va fi redus de la 19% la 16%, iar TVA-ul la produsele unde este aplicat deja redus va fi diminuat de la 7% la 5%, o măsură care va costa 20 de miliarde de euro. Guvernul de asemenea plănuieşte să cheltuiască 300 de miliarde de euro cu un ”bonus” plătit o singură dată pentru fiecare copil din ţară, în valoare de 300 de euro. 

Pachetul de măsuri a fost gândit pentru a stimula cererea de consum, în condiţiile în care viaţa din Germania revine treptat la normalitate după izolare. Din cauza pandemiei, ţara se îndreaptă spre cea mai dură recesiune din istoria postbelică, PIB-ul urmând să se contracte cu 6,3% anul acesta, potrivit datelor oficiale. Miniştrii cred totuşi că fără măsuri urgente care să amelioreze povara pe companii şi contribuabili, impactul economic ar putea fi chiar mai dur. 

Când a anunţat pachetul, cancelarul Angela Merkel a spus că faptul că Germania are 7 milioane de muncitori aflaţi în şomaj tehnic arată cât de fragilă este situaţia şi cum trebuie ca guvernul să reuşească să protejeze joburile prin măsuri de stimulare economică. 

Germania este principalul partener comercial al României şi în top 3 investitori la nivel local. 

Exporturile României în Germania au însumat 8,1 mld. euro în primele şase luni ale anului trecut, echivalentul unei creşteri de 3,3% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile din Germania au ajuns la 8,6 mld. euro, cu 2,5% mai mult faţă de ianuarie-iunie 2018, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, Germania rămâne şi în prima jumătate a acestui an principalul partener comercial al României cu 23% din totalul exporturilor şi peste 20% din totalul importurilor ţării.

Volumul schimburilor comerciale între cele două state a însumat 16,7 mld. euro, cele mai importante grupe de produse în cadrul schimburilor comerciale între România şi Germania fiind reprezentate de maşini şi aparate, mijloace şi materiale de transport, metale comune, potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană AHK.