Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, despre măsurile adoptate în contextul pandemiei COVID-19: Cursul de schimb joacă în România un rol important de indicator public al stabilităţii şi situaţiei economice. Am decis furnizarea de lichiditate pentru a preveni volatilitatea excesivă a cursului nominal şi o depreciere majoră

Autor: Claudia Medrega 05.06.2020

„Intenţionăm să intervenim gradual, adaptându-ne  la mediul aflat în continuă schimbare, cu respectarea cadrului legal. Pe termen lung, singura opţiune viabilă o reprezintă revenirea la o conduită „normală“ de politică monetară, conştienţi fiind însă cu toţii că noua normalitate va fi oarecum diferită de cea din trecut“, susţine guvernatorul BNR.

Cursul de schimb joacă, în mod special în cazul României, un rol important de indicator public al stabilităţii şi situaţiei economice ge­ne­rale, iar BNR a menţinut regimul de flotare con­trolată, dar, având în vedere contextul ac­tual, a decis să furnizeze lichiditate, în special pe bază bilaterală pentru a preveni volatili­ta­tea excesivă a cursului nominal  şi pentru a pre­veni o depreciere majoră nenecesară a mo­ne­dei naţionale, susţine guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

În ceea ce priveşte dobânda de politică mo­netară, spre deosebire de evoluţiile altor ţări din regiune, BNR nu a operat reduceri dras­tice ale ratei dobânzii de politică mone­tară, mai spune Isărescu.