VIDEO. Florin Popa, director B2B, Orange: Criza a accelerat migrarea companiilor către soluţii de IT achiziţionate pe baza unui abonament

Autor: Adrian Seceleanu 08.06.2020

„Toată lumea a cumpărat sau pur şi simplu a încercat gratuit tot felul de soluţii care există pe piaţă, de unde şi această explozie a multor aplicaţii pe care cu toţii le utilizăm, aplicaţii care înainte erau aproape ignorate de marea majoritate a companiilor.“

Una dintre schimbările provocate în piaţa de soluţii de IT pe fondul crizei generate de pandemie este accele¬rarea mi¬graţiei companiilor către aplicaţii sau plat¬forme disponibile cu plata unui abonament lunar, după ce ani de zile discuţiile despre acest subiect nu au dus şi la modificări ale comportamentului de achiziţie.

„Cred că o mare schimbare care se produce acum ţine de faptul că şi înainte era această discuţie despre cheltuieli, investiţii de capital, aşa numitul CAPEX care era investit de companii în soluţii de IT şi teleco-municaţii şi oferta furnizorilor care ofereau aceste soluţii în modul OPEX, adică pe bază de abonament lunar. Deşi acest lucru se discută aş zice de ani de zile, există acum o accelerare, practic a modului în care companiile cumpără toate aceste soluţii pe baza unui abonament lunar. Cred că tendinţa este şi mai vizibilă pentru IMM-uri“, a declarat într-un interviu pentru ZF Florin Popa, director business to business în cadrul Orange, liderul pieţei locale de telecomunicaţii.

„Companiile mici şi mijlocii nici nu au departamente de IT specializate şi nici nu au să spunem competenţa de a judeca, alege care sunt componentele unei soluţii de exemplu de lucru la distanţă care presupune nu doar o singură aplicaţie spre exemplu. Presupune şi conectivitate, presupune şi hardware şi un software, presupune şi o soluţie de securitate. Un angajat, ca să acceseze resursele companiei la distanţă şi să discute cu colegii lui într-o video¬conferinţă, accesează foarte multe tipuri de produse care împreună construiesc o soluţie. Ei bine, este evident că atunci când a fost nevoie ca foarte multe mii de angajaţi să lucreze de acasă nu a mai fost timp de analiză, de discuţii, proceduri de achiziţii legate de componentele cele mai potrivite, ca să încropim o astfel de soluţie. Toată lumea a cumpărat sau pur şi simplu a încercat gratuit tot felul de soluţii care există pe piaţă, de unde şi această explozie a multor aplicaţii pe care cu toţii le utilizăm chiar şi acum. Aplicaţii care înainte erau aproape ignorate de marea majoritate a companiilor. Cred că această tendinţă de a cumpăra pe baza unui abonament lunar soluţii IT sau de telecomunicaţii va continua. Din punctul acesta de vedere am adaptat şi portofoliul nostru, dacă înainte ofeream tot felul de produse şi servicii, am încercat simplificarea alegerii pentru clienţi şi am grupat produsele şi soluţiile noastre în câteva categorii mari - soluţii pentru munca de acasă, soluţii pentru continuitatea businessului şi soluţii pentru securitatea businessului. Şi atunci este mult mai facil pentru clienţi să poată face alegeri.