Vaccinul împotriva coronavirusului este din ce în ce mai aproape: Gigantul farmaceutic AstraZeneca promite că va finaliza dezvoltarea în septembrie şi vrea să producă 2 miliarde de doze

Autor: Alex Ciutacu 07.06.2020

Compania farmaceutică AstraZeneca vrea să producă 2 miliarde de doze de vaccin împotriva coronavirusului, dintre care 400 de milioane de doze sunt destinate pentru Marea Britanie şi SUA, iar 1 miliard de doze se vor îndrepta spre ţările mai sărace, potrivit CNBC.

AstraZeneca plănuieşte să înceapă distribuirea vaccinului în Marea Britanie şi SUA din luna septembrie, finalizând livrarea acestuia la începutul anului 2021, conform declaraţiilor lui Pascal Soriot, CEO-ul AstraZeneca, într-o discuţie cu jurnaliştii.

Compania a anunţat că a semnat un acord cu Serum Institute din India prin care va furniza 1 miliard de doze către ţările mai sărace, dintre care 400 milioane de doze ar urma să fie distribuite până la finalul anului 2020, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Vaccinul, denumit AZD1222, a fost dezvoltat iniţial de Universitatea Oxford în Marea Britanie, iar AstraZeneca lucrează cu mai mulţi parteneri din industria farmaceutică pentru a produce şi distribui vaccinul.

Pascal Soriot a spus că distribuţia va începe în funcţie de testele clinice din luna august.

„Suntem dedicaţi acestei ţinte. Când te confrunţi cu ceva de această magnitudine, cu impactul masiv pe care îl are asupra oamenilor, economiei, nu poţi fi nesigur în modul în care lucrezi. Nu-ţi poţi pierde timpul să vezi dacă va funcţiona sau nu, ci trebuie să îţi asumi obiectivul şi să lucrezi în direcţia aceasta” a spus Soriot.