Cum a reuşit o ţară cu o populaţie de 97 de milioane de oameni, aflată la graniţa cu China, să nu aibă niciun deces cauzat de coronavirus

Autori: Andra Stroe , Business Magazin 06.06.2020

Când lumea s-a uitat spre Asia pentru exemple de succes în tratarea noului focar de coronavirus, s-a acordat multă atenţie şi au fost intens aplaudate Coreea de Sud, Taiwanul şi Hong Kongul.

Dar există o poveste de succes neglijată - Vietnamul. Ţara cu o populaţie 97 de milioane de oameni nu a raportat niciun deces cauzat de coronavirus şi sâmbătă avea doar 328 de cazuri confirmate, în ciuda frontierei sale lungi cu China şi a milioanelor de turişti chinezi pe care îi primeşte în fiecare an. Acest lucru este cu atât mai remarcabil, scriu cei de la CNN, cu cât Vietnamul este o ţară cu venituri mici şi medii şi cu un sistem sanitar mult mai puţin avansat decât alte state din regiune. Are doar opt medici la 10.000 de persoane, o treime faţă de Coreea de Sud, potrivit Băncii Mondiale.

După un blocaj de trei săptămâni la nivel naţional, Vietnamul a ridicat regulile de distanţare socială la sfârşitul lunii aprilie. Nu a raportat nicio infecţie locală de peste de 40 de zile. Întreprinderile şi şcolile s-au redeschis, iar viaţa revine treptat la normal

Pentru sceptici, numerele oficiale ale Vietnamului pot părea prea bune pentru a fi adevărate. Dar Guy Thwaites, un medic de boli infecţioase care lucrează într-unul dintre principalele spitale desemnate de guvernul vietnamez pentru a trata pacienţii cu COVID-19, a spus că numerele se potrivesc cu realitatea din teren. „Mă duc la secţii în fiecare zi. Cunosc cazurile, ştiu că nu a existat nici un deces", a spus Thwaites, care conduce şi unitatea de cercetare clinică a Universităţii Oxford din oraşul Ho Chi Minh, scrie CNN.

Cum a reuşit însă Vietnamul să nu aibă niciun deces provocat de pandemia de coronavirus? Răspunsul, potrivit specialiştilor în sănătate publică, constă într-o combinaţie de factori, de la răspunsul rapid al guvernului pentru a preveni răspândirea acestuia, până la monitorizarea riguroasă a celor îmbolnăviţi şi carantinarea şi comunicarea publică eficientă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro