Aprilie 2020: luna în care turismul a dispărut în Spania

Autor: Bogdan Cojocaru 08.06.2020

În aprilie nu au existat vizitatori internaţionali şi încasările din turism au fost zero, arată sec cele mai recente date statistice din Spania, care confirmă lovitura dată de restricţiile impuse de pandemie unui sector vital al economiei.

Astfel, aprilie 2020 poate fi definită prin prăbuşirea completă a turismului în Spania din cauza crizei produse de COVID-19. Iar faptul că acest rezultat era de aşteptat nu a făcut situaţia mai puţin traumatizantă, scrie El Pais. Sectorul se îndreaptă acum spre sezonul crucial de vară - perioada anului care aduce de obicei cele mai multe venituri - cu o doză mare de incertitudine. Cifrele publicate în ultimele zile au confirmat lipsa completă de activitate din industria turismului. Niciun hotel nu a fost deschis în aprilie şi nu a apărut niciun vizitator din străinătate, ceea ce a dus la încasări din turism zero, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INE).

„În luna aprilie, numărul de vizitatori internaţionali care au venit în Spania din motive de turism prin oricare punct de intrare a fost zero“, a arătat INE într-un comunicat, explicând că puţinele călătorii efectuate în acea lună au fost făcute probabil pentru muncă sau din alte motive care nu sunt asociate cu petrecerea timpului liber.

Această contracţie de 100% reprezintă o lovitură serioasă pentru economie deoarece turismul contribuie cu peste 12% din Produsul Intern Brut (PIB) al Spaniei. Spre comparaţie, în aprilie 2019 Spania a primit peste 7 milioane de vizitatori, care au cheltuit peste 7 miliarde de euro.

Cifrele începuseră să arate prost încă de la începutul anului. Sumele cheltuite de turişti au scăzut cu 48% între ianuarie şi aprilie, de la 22,4 miliarde euro la 11,7 miliarde euro. Încetinirea globală îşi punea amprenta.

Apoi a venit lovitura mortală a epidemiei. În luna martie s-a înregistrat o reducere cu 64% a fluxului de vizitatorilor faţă de aceeaşi lună din 2019, la două milioane. Încasările din activităţi turistice s-au diminuat cu 63,3%, până la 2,2 miliarde de euro. Estimările arată că cifrele din mai vor fi aproape la fel de proaste, deşi câteva regiuni au început să retragă restricţiile mai mai rapid decât celelalte, remarcându-se în acest sens câteva dintre insulele Baleare şi Canare. Acestea sunt deja în faza 3 a planului de revenire la normalitate. Relaxarea poate veni prea târziu pentru multe afaceri mici care nu au suficientă lichiditate pentru a supravieţui timp de două luni fără nicio activitate.

Cum Spania este una dinre ţările cele mai afectate de pandemie din lume,†una dintre măsurile introduse de autorităţile spaniole pentru a stopa răspândirea coronavirusului a fost închiderea graniţelor, iar acest lucru explică lipsa turiştilor. Guvernul a declarat stare de alarmă la jumătatea lunii martie şi a introdus restricţii interne privind mobilitatea cetăţenilor, făcând şi mai grele problemele industriei turismului.

Pe 1 iulie Spania ar trebui să se redeschidă pentru călătoriile internaţionale. Atunci vor înceta restricţiile şi obligativitatea rămânerii în carantină o perioadă de timp a persoanelor care vin în ţară. Insulele Canare şi Baleare speră chiar să pornească sezonul la jumătatea acestei luni, deşi încă nu a fost stabilită o dată anume. Turismul a devenit principalul motor de creştere al economiei spaniole după Marea Recesiune, ajutând ţara să înregistreze performanţe lăudate la nivelul UE.