BREAKING. Agenţia de rating S&P a decis menţinerea ratingului de ţară pentru România la BBB-. Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: A fost reconfirmat ratingul României la investment grade

Autor: Adelina Mihai 06.06.2020



Agenţia de rating Standard & Poor`s a menţinut ratingul de ţară al României la nivelul BBB-/A-3, precum şi perspectiva negativă asupra economiei, potrivit unui anunţ publicat în această noapte, potrivit Mediafax.

Decizia de rating este importantă pentru că acest rating este unul dintre criteriile luate în calcul de investitorii care vor să investească pe plan local, dar şi pentru finanţatorii externi ai României, în timp ce o scădere a ratingului ar fi adus dobânzi mai mari pentru România. 

„Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020”, notează agenţia de rating în raport.

Totodată, analiştii S&P prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prognoza de dinainte criza coronavirusului, de 3,5% creştere economică). Estimarea este mai pesimistă decât cea a Guvernului, care crede că economia va scădea cu 1,9 în 2020. 

„Agenţia de rating Standard and Poors confirmă ratingul de ţară al României  - Investment Grade”, a scris Florin Cîţu, ministrul de Finanţe, pe Facebook.

Având în vedere că ministerul Finanţelor a reuşit săptămâna trecută să iasă pe piaţa externă, de unde a luat 3,3 miliarde euro, era mai mult ca sigur că decizia agenţiei de rating Standard and Poor`s va fi de a nu scădea acum ratingul României la categoria junk.

Perspectiva României a rămas negativă, iar agenţia de rating avertizează cu privire la o serie de riscuri care se menţin pentru următoarele 18 luni. 

„Perspectiva este neativă pentru că vedem riscuri în ceea ce priveşte balanţele fiscală şi externă în următoarele 18 luni dacă factorii d decizii nu stabilizează şi consolidează poziţia bugetară după recesiunea indusă de Covid-19”, se arată în raport. 

Ratingul României ar putea scădea în viitor dacă dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât se anticipează acum şi în absenţa consolidării fiscale. 

Agenţia a mai atras atenţia asupra unei lipse de sincronizare a politicii economice care să crească volatiliatea cursului de schimb, cu repercursiuni potenţial negative asupra balanţelor publice şi private.