Operatorul bursier german anunţă că Deutsche Lufthansa, companie care se tranzacţionează şi la BVB, va fi exclusă din indicele DAX după ce a fost puternic lovită de criza pandemică. Acţiunile urcă şi la Frankfurt şi la Bucureşti

Autor: Tibi Oprea 08.06.2020

Deutsche Boerse, operatorul Bursei de Valori din Frankfurt, a anunţat joi seară că Deutsche Lufthansa (simbol bursier LHAG), una dintre cele mai mari companii aeriene din Europa, va fi exclusă din componenţa indicelui german DAX începând din 22 iunie, mişcare pe care bursa germană a luat-o după ce restricţiile de călătorie impuse în criza pandemică au lovit puternic în activitatea operaţională a companiei, scrie MarketWatch. 

Locul Deutsche Lufthansa va fi luat de compania din real-estate Deutsche Wohnen SE. Transportatorul aerian, al cărui consiliu de supraveghere a aprobat recent un ajutor de stat de 9 miliarde de euro (10,14 mld. dolari), va fi inclus în schimb în indicele MDAX, care urmăreşte evoluţia celor mai mari 60 de emitenţi în funcţie de capitalizare imediat sub cele 30 de companii ale indicelui DAX.

Acţiunile Deutsche Lufthansa se tranzacţionează şi la Bursa de la Bucureşti, iar de la începutul anului înregistrează o scădere de 37,6%, pe fondul unui rulaj de 6,6 mil. lei.

Emitentul are la BVB o capitalizare de 23,2 miliarde de lei, după ce în ultima lună au avut un avans de 26%. Pe de altă parte, pe Bursa din Frankfurt emitentul are o capitalizare de 5,2 miliarde de euro după ce de la începutul anului acţiunile au scăzut cu 37,2%.

În urma acestui anunţ, acţiunile LHAG înregistrau la ora redactării acestei ştiri o creştere de aproape 7% pe bursa germană şi o apreciere de aproape 8% pe bursa românească.