Consumul privat, pe cea mai abruptă pantă în aprilie: Afacerile retailerilor au scăzut cu aproape 20% în aprilie, o scădere nemaiîntâlnită în ultimul deceniu

Autor: Răzvan Botea 08.06.2020

Dan Şucu, Mobexpert: Sperăm ca anul acesta să fim undeva la 80% din anul trecut ca venituri, însă rămâne de văzut dacă va fi doar o speranţă.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în luna aprilie a acestui an cifra de afaceri din comerţiul cu amănuntul – cel mai important indicator pentru consumul privat – a înregistrat un declin de 19,5% faţă de aprilie 2019. Scăderea este record pentru ultimul deceniu, însă poate fi explicată într-o oarecare măsură de sistarea activităţii mai multor retaileri pe fondul măsurilor restrictive pentru limitarea răspândirii virusului. Luna aprilie a fost singura lună completă în care starea de urgenţă pe teritoriul României a fost în vigoare.

Dan Şucu, proprietarul retailerului de mobilă Mobexpert, spune că afacerile i s-au diminuat cu circa 60% în aprilie, în contextul în care vânzările din offline au fost suspendate şi mobila a fost comercializată doar în mediul online. De asemenea, el spune că speră ca veniturile până la sfârşit de an să nu se diminueaze cu mai mult de 20%.

„Fiind magazinele închise, nu am făcut vânzări mai mari de 40% din nivelul anului trecut în aprilie. Îmi este geu să fac estimări pentru cum va evolua businessul anul acesta. Sperăm să fim undeva la 80% din anul trecut, însă rămâne de văzut dacă va fi doar o speranţă“, a declarat Dan Şucu pentru ZF.