Oficialii HoReCa avertizează: Peste 150.000 de oameni îşi vor pierde locul de muncă, industria se va înjumătăţi şi numărul de închideri va creşte dacă nu se redeschid localurile pe 15 iunie

Autor: Cristina Roşca 09.06.2020

Industria de restaurante, cafenele şi baruri a revenit la viaţă pe 1 iunie, când s-au redeschis terasele, însă cu o serie de reguli de igienă şi distanţare socială ce au făcut ca de fapt capacitatea teraselor să fie redusă la jumătate sau chiar la mai puţin. Acum, reprezentanţii industriei cer eliminarea restricţiilor privind funcţionarea teraselor şi redeschiderea localurilor la interior cu o serie de reguli de funcţionare.

Oficialii industriei HoReCa, una dintre cele mai lovite de pandemia de Covid-19, avertizează că dacă pe 15 iunie nu se redeschid localurile la interior şi nu se elimină restricţiile privind funcţionarea teraselor, atunci numărul de persoane care nu vor mai avea loc de muncă va urca spre 150.000, echivalentul a 40% din tot personalul angajat - direct şi indirect - în domeniu. De asemenea, numărul de afaceri închise definitiv va creşte, iar industria s-ar putea înjumătăţi la 3 mld. euro.

Patronatele din turism - HORA, FPTR, ANAT şi FIHR - invocă o discuţie anterioară cu guvernul conform căreia reluarea activităţii urma să se facă în trepte, pe 1 iunie deschizându-se terasele, pe 15 iunie localurile la interior, însă parţial, iar la 1 iulie industria ar urma să funcţioneze din nou în forma originală, anterioară pandemiei. Aceste etape erau însă dependente de evoluţia numărului de cazuri.