Sistemele de sănătate din Europa în cifre. România are cel mai slab cotat sistem public de sănătate din Europa, depăşind doar Albania la indicatorii privind serviciile oferite

Autor: Georgiana Mihalache 09.06.2020

Scorul României la studiul realizat de Health Consumer Powerhouse privind eficienţa sistemelor publice de sănătate din Europa este de 549 de puncte din 1.000, luând în calcul şase indicatori, de la prevenţie la venituri şi accesibilitate. Doar Albania stă mai rău, cu 544 de puncte, în timp ce Elveţia conduce clasamentul cu 893 de puncte.

Studiul Euro Health Consumer Index plasează România pe penultimul loc în Europa la calitatea sistemului public de sănătate, cu un scor de doar 549 de puncte din maximumul de 1.000 posibile, datele fiind aferente anului 2018.

Health Consumer Powerhouse (HCP) este o organizaţie de cercetare care publică începând din 2004 studii comparative despre performanţa sistemelor naţionale de sănătate din Uniunea Europeană şi din alte ţări.

Studiile se bazează pe sondaje proprii realizate de organizaţie pentru a vedea perspectiva consumatorului, dar şi date furnizate de autorităţile din Sănătate din fiecare ţară în parte.