De unde se îmbracă românii: importurile de haine s-au apropiat de 1,8 miliarde de euro anul trecut. Polonia, Germania şi Italia au fost principalele ţări de provenienţă

Autor: Cristina Roşca 09.06.2020

♦ Importurile de haine s-au dublat în ultimii şase ani, până la 1,8 mld. euro, arată datele biroului european de statistică Eurostat ♦ Acestei sume i se adaugă şi producţia locală care este vândută în ţară ♦ Peste 80% din importuri (în valoare) vin din ţările UE ♦ Turcia şi China sunt singurele ţări non-UE care îşi fac loc în top 10 al furnizorilor de haine pentru români după valoarea importurilor.

România a importat anul trecut haine în valoare de 1,8 mld. euro, valoarea crescând cu 10% faţă de 2018. De altfel, această sumă a crescut cons­tant din 2013 până în 2019, arată calculele ZF pe baza informaţiilor fur­ni­zate de biroul euro­pean de statistică Eurostat. 

Mai exact, în aceşti ani valoarea importurilor s-a dublat. Ci­frele includ doar îmbrăcămintea, nu şi încălţ­ămintea sau echipamentele sportive. Totalul a fost calculat ca suma dintre intra-UE 28 şi extra-UE 28, mai exact ca suma dintre importurile comunitare şi cele extra­co­munitare. De asemenea, se referă doar la importuri, nu şi la producţia locală vândută în România.