Cine sunt acţionarii Băncii Transilvania şi cât controlează fiecare din cea mai mare bancă din România, care a ajuns la o valoare de piaţă de 11,3 mld. lei, adică 2,35 mld. euro

Autor: Liviu Popescu 13.06.2020

Cele cinci societăţi de investiţii financiare şi cele şapte fonduri de pensii administrate privat Pilon 2 din România şi-au majorat deţinerea în capitalul social al Băncii Transilvania de la 30,5% la decembrie 2018 la 36,3% la final de 2019.

SIF-urile şi fondurile de pensii private Pilon 2 şi-au majorat expunerea la Banca Transil­va­nia pe parcursul anului 2019 de la 30,5% la 36,4%, ceea ce înseamnă că pe fondul achi­ziţiilor din ultimul an aceşti institu­ţionali români au ajuns cei mai mari acţionari ai băncii de la Cluj, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

Astfel SIF-urile au ajuns să controleze 18,5% din Banca Transil­vania, cea mai mare instituţie de credit din România şi cea mai tran­zac­ţionată acţiune de la Bursa româ­nească, în timp ce cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2, care prin intermediul administratorilor sunt cei mai mari investitori de la Bursa româ­nească după valoarea potofoliului, au 17,9%.

Prin urmare investitorii institu­ţionali români menţionaţi mai sus au ajuns în poziţia dominantă în structura acţio­nariatului băncii, ceea ce înseam­nă că au un cuvânt greu de spus în adunările generale ale acţionarilor, la care se discută de asemenea şi politica de remunerare a investitorilor. Aceşti investitori pot influenţa în mod direct evoluţia cotaţiei la Bursă a băncii.

Cel mai mare investitor institu­ţional individual rămâne Banca Euro­peană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu un pachet de 8,6%, adică o investiţie de circa 1,2 miliarde de lei la preţurile de la finalul anului 2019. Banca europeană este unul dintre cei mai vechi investitori ai instituţiei de credit de la Cluj şi de asemenea este cel mai mare investitor instituţional din România.