Ce fac francezii pentru economia lor: Guvernul de la Paris lansează un plan de 15 miliarde euro pentru industria aerospaţială, după ce 100.000 de locuri de muncă au fost puse în pericol

Autor: Alex Ciutacu 09.06.2020

Guvernul francez a anunţat un plan de sprijin de 15 miliarde euro pentru industria aerospaţială, avertizând că 100.000 de locuri de muncă au fost puse în pericol după ce ţările lumii şi-au închis graniţele şi au interzis temporar călătoriile pentru a opri răspândirea virusului, potrivit FT.

Planul include o serie de măsuri anunţate anterior de guvern şi „este proporţional cu violenţa crizei şi cu impactul de durată pe care aceasta îl are asupra traficului aerian”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul de Finanţe din Franţa, în cadrul unei conferinţe organizate marţi.

„Dacă statul nu intervine imediat, o treime din locurile de muncă din sector ar putea dispărea”, a adăugat Le Maire.

Sectorul aerospaţial din Franţa angajează 300.000 de oameni în mod direct sau indirect şi reprezintă o piaţă cu venituri de 58 miliarde euro pe an.

Banca centrală din Franţa a estimat că economia s-ar putea contracta cu peste 10% în 2020, deşi intră pe o pantă de revenire în a doua jumătate a anului.

Mai mult, şomajul ar putea creşte de la un nivel de 8,4% înregistrat anul trecut la 10,1% anu acesta, ceea ce ar reprezenta un maxim al ultimilor patru ani, urmând să crească spre un nivel de 11,7% în 2021.

Economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, ar putea cădea cu 6% în 2020.