Pandemia de COVID-19 a trimis examenele facultăţilor în mediul online. Nicolae Istudor, rectorul ASE: Nu a fost un efort financiar suplimentar, însă efortul profesorilor a fost mult mai mare

Autor: Ramona Cornea 10.06.2020

„A trebuit să reformulăm subiectele încât să şi cronometrăm cât timp ar trebui să alocăm studenţilor pentru a răspunde. În plus, a fost o relaţie permanentă cu studentul, inclusiv pe componenta de consultaţii.“

Ministerul Educaţiei a decis ca universităţile să organizeze examenele online anul acesta, din cauza pande­miei de COVID-19, cu condiţia ca examenele să fie înregistrate şi arhivate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ superior.

Astfel, universităţile au fost ne­voite să îşi adapteze modalităţile la contextul actual.

Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, afirmă că organizarea examenelor de final de an universitar în mediul online nu a venit cu probleme deosebite pentru ASE.

„Noi am avut şi o conferinţă studenţească cu o săptămână înainte de începerea sesiunii, unde studenţii au pus întrebări, ne-am lămurit cu toţii ce trebuie să facem şi am reglat lucrurile din timp. Examenele s-au desfăşurat doar pe platformele agreate de  Aca­demia de Studii Economice, platforme pe care noi le utilizăm deja de ani buni. Până anul acesta nu am avut examene online, doar în cadrul şcolii doctorale unde primeam referatele doctorale în online. Uneori şi evaluarea pentru studenţii doctoranzi străini se mai făcea pe platformă. Probleme deose­bite nu am avut până acum şi să sperăm că nici nu vom avea în continuare“, a spus Nicolae Istudor pentru ZF.

Organizarea examenelor în mediul online nu a venit cu un efort financiar suplimentar pentru ASE, afirmă Istudor.

„Noi aveam platforma deja funcţio­nală, platformă pe care o folo­sim de ani buni pentru învăţământul la distanţă, pentru postarea cursurilor pe platformă. Deşi pare paradoxal, efortul profesorilor a fost mult mai mare. A trebuit să reformulăm subiectele pentru a le face în aşa natură încât să şi cronometrăm cât timp ar trebui să alocăm copiilor pentru a răspunde. În plus, a fost o relaţie permanentă cu studentul, inclusiv pe componenta de consultaţii. Dacă a avut ceva bun această pandemie, a fost faptul că ne-a unit pe noi, oamenii, mai mult decât până acum.“

Deşi examenele au fost susţinute în mediul online, notele elevilor nu au fost mai mari, spune el.

„Lumea credea că dacă va fi un examen online studenţii se vor inspira, dar nivelul notelor este unul aproape de cel normal. Au fost şi examene scrise şi examene orale. Au fost şi examene combinate cu grile şi cu subiecte de tratat mai pe larg, au fost şi interviuri, nu am schimbat sistemul de susţinere a examenelor. Dacă examenul a fost programat din octombrie 2019 să fie scris şi oral, aşa s-a susţinut“, explică rectorul ASE.

Examenele de admitere la facultăţile din cadrul ASE se vor susţine tot în mediul online. Înscrierile au loc în perioada 13 iulie - 17 iulie. În cadrul admiterii online din toamnă, toate documentele, dosarul care se depunea fizic acum se depune online.

„La depunerea acestor dosare avem cozile acelea de mii de oameni, aveam zile în care înscriam şi 2.500 – 3.000 de oameni. Platforma pe care se depun dosarele funcţionează 24/24, poate să depună copilul şi la 12 noaptea dosarul. Împreună cu dosarul trebuie să depună şi eseul motivaţional, care este eliminatoriu. Acel eseu motivaţional este corectat de comisie şi astfel elevul va fi admis sau respins“, explică Nicolae Istudor.

După ce candidatul a trecut de această etapă, el intră în etapa a doua. În etapa a doua sunt programele de studii cu predarea în limbă străină unde se dă un examen cu test grilă, pe baza unei bibliografii.

„Acolo avem în anexa metodologiei de admitere şi câteva certificate pe care le agreăm noi. Răspunsurile la testul grilă le vom da în aceeaşi zi în care este susţinut. După aceea se intră în etapa de clasificare a candidaţilor. Aici sunt două criterii – 70% înseamnă media de la examenul de bacalaureat şi 30% înseamnă media din timpul anilor de studiu“, adaugă Istudor.

În ceea ce priveşte continuarea organizării examenelor în mediul online şi după ce pandemia va trece, rectorul ASE spune că ar fi mai bine să se organizeze aşa, însă ar păstra etapa de depunere a diplomelor de bacalaureat în original pentru confirmarea locurilor la buget.

„Eu cred că este mai bine aşa pentru că este vară, aveam cozi mari aici, copiii aveau şi emoţii. O singură chestiune aş păstra, dacă vom reveni la normal – etapa de depunere a diplomelor în original să se respecte. Cea mai mare temere a mea este că cu confirmarea locului de la buget pentru că nu va mai fi ca până acum când copiii veneau să depună diploma de bacalaureat în original, ci vor da o declaraţie pe propria răspundere că au ales facultatea pe care a avut-o drept opţiune din cadrul ASE, respectiv că vor aduce diploma în original în luna octombrie.“

Începând cu anul universitar viitor, ASE va avea o facultate nouă, Facultatea de Drept.

„Înfiinţarea Facultăţii de Drept este un proiect mai vechi, cam de opt ani. Noi aveam şcoală doctorală de drept şi eu cred că o şcoală doctorală adevărată nu poate să funcţioneze decât dacă are continuitate, adică să aibă program de studii de licenţă, masterat, doctorat, asta înseamă ciclul Bologna, altfel nu are logică“, spune rectorul ASE.

Facultatea de Drept va avea 150 de locuri, dintre care 47 la buget.

„Ca element de noutate, este un program care se axează mai mult pe componenta economică, pe cea antreprenorială şi de business. În planul de învăţământ avem şi discipline economice, adică avem 12 sau 14 discipline din domeniul economic“, concluzionează Nicolae Istudor