Bursa din America îşi turează motoarele: a doua săptămână din iunie aduce 8 listări prin care se ţintesc 2 miliarde de dolari din piaţă

Autor: Alex Ciutacu 10.06.2020

Opt companii se pregătesc pentru lista­rea pe bursele americane săptă­mâ­na aceasta, după ce săptămâna trecută s-a dovedit a fi cea mai aglomerată din 2020 din perspectiva noilor intraţi la tranzacţionare, potrivit MarketWatch.

„Pentru prima dată din iunie 2018, toate IPO-urile de săptămâna trecută au atras fonduri peste ţintele propuse, fie printr-un preţ care s-a aşezat peste marja stabilită de companie, fie prin majorarea ofertei“, au explicat repre­zentanţii companiei de cercetare instituţională Renaissance Capital.

Până acum, anul 2020 a adus 43 de IPO-uri, în scădere cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Printre tranzacţiile de săptămâna trecută se numără şi cea mai mare listare din 2020, unde Warner Music Group s-a întors în pieţele publice după nouă ani şi a strâns 1,93 miliarde dolari prin vânzarea unui pachet de 77 mi­lioane de acţiuni, la un preţ de 25 de dolari fiecare.

Cea mai mare tranzacţie aşteptată în a doua săptămână din luna iunie este cea a companiei de decoraţiuni exte­ri­oare Azek, care vrea să strângă 625 mil. dolari. În primele şase luni ale anului fiscal 2019-2020, care s-au finalizat în luna martie, compania a ra­portat o pierdere netă de 5,8 mil. dolari, faţă de o pierdere de 20,8 mil. dolari raportată în aceeaşi perioadă a anului anterior.

A doua cea mai mare tranzacţie aşteptată în această săptămână este cea prin care platforma online pentru ma­şini second-hand Vroom vrea să atragă 467 mil. dolari.

Compania a raportat pierderi de 143 mil. dolari în 2019, în creştere faţă de o pierdere de 85,2 mil. dolari raportată în anul anterior.

Celelalte tranzacţii aşteptate săptă­mâna aceasta includ: producătorul chinez de teste pentru depistarea cancerului Burning Rock Biotech, care vrea să strângă până la 210 mil. dolari; compania de biotehnologie Avidity Biosciences, care vrea să atragă până la 160 mil. dolari; compania de biotehno­logie Generation Bio, care vrea să atragă până la 133,2 mil. dolari; marketplace-ul chinez de date mobile uCloudlink, care vrea să strângă până la 53 mil. dolari; compania de biotehno­logie Lantern Pharma, care vrea să atragă până la 26,5 mil. dolari şi SPAC Hudson Executive Investment, un vehicul de tip blank-check, care vrea să strângă până la 300 mil. dolari.

(n. red: blank-check este un tip de entitate care nu are domeniul de activitate stabilit, ci doar se pregăteşte să cumpere o companie după IPO – în cazul SPAC, entitatea vrea să achiziţioneze un business din sănătate sau un fintech).