CFA România şi analiştii financiar-bancari: Proiectul care prevede interzicerea vânzării acţiunilor statului afectează dezvoltarea pieţei de capital

Autor: Liviu Popescu 10.06.2020

Proiectul de lege care propune măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, care prevede interzicerea pentru o perioadă de doi ani a vânzării participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate, poate afecta dezvoltarea pieţei locale de capital şi creşterea performanţei acestor companii, sunt de părere Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţia CFA România.

„Listarea pachetelor minoritare în companiile de stat este şi trebuie să fie prioritară din trei motive: dezvoltarea pieţei de capital prin listarea de noi companii, creşterea performanţei acestor companii ca urmare a cerinţelor de guvernanţă corporativă şi venituri în plus la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat comun al celor două asociaţii.

Proiectul de „Lege privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică” poate afecta dezvoltarea pieţei de capital din România şi nu ajută recuperarea economiei în acest an, afectat de pandemia de COVID-19, dar nici în următorii ani. Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi Asociaţia CFA România consideră ca există riscul ca propunerea legislativă să se dovedească contraproductivă şi susţin că nu trebuie avansată fără studii de impact dezbătute public şi fără a avea în vedere consecinţele acesteia în întreaga economie.

Listarea unor participaţii minoritare în companiile de stat nu atinge în niciun fel „protejarea intereselor naţionale în activitatea economica”, ci dimpotrivă, oferă un cadru în care companiile respective să devină mai performante, să câştige o vizibilitate sporită pentru mediul de afaceri şi să contribuie la o creştere economică sustenabilă în România. În acelaşi timp, listările unor pachete minoritare aduc venituri imediate acţionarului principal, statul român, precum şi venituri constante sub forma dividendelor la nivelul participaţiilor deţinute în continuare.

„România are nevoie de instrumente de finanţare sigure, facile şi accesibile astfel încât să poată să fie susţinută economia pe termen scurt şi mediu. Piaţa de capital în general şi Bursa de Valori Bucureşti în particular, sunt instrumente cheie în acest demers. Toate ţările dezvoltate au pieţe de capital puternice”. În opinia analiştilor, „îngheţarea” pieţei de capital venită după „îngheţarea” economiei din cauza crizei COVID-19, generează o problemă de credibilitate asupra posibilităţii României de a continua să atragă investiţii străine directe, investiţii de capital şi resurse pentru finanţarea economiei.