Studiu Manpower: Activitatea de angajare în România pentru trimestrul al treilea al anului 2020 se prăbuşeşte din cauza crizei coronavirus

Autor: Ramona Cornea 10.06.2020

Activitatea de angajare în România pentru trimestrul al treilea al anului 2020 se prăbuşeşte din cauza crizei coronavirus, potrivit celui mai recent sondaj ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Cei în căutarea unui loc de muncă în România se pot aştepta la un climat de angajare întunecat în trimestrul următor, potrivit angajatorilor care raportează o Previziune Netă de Angajare -14%, fiind cea mai slabă de la lansarea sondajului, din ultimii 12 ani, slăbind cu 34 şi 26 puncte procentuale faţă de trimestrul II/2020, respectiv faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Angajatorii au fost, de asemenea, întrebaţi când se aşteaptă să revină la nivelul de angajare pre-COVID19, iar rezultatele arată că majoritatea angajatorilor români (63%) prognozează să revină până în luna aprilie 2021, conform studiului.

Angajatorii din cele şapte regiuni din România prognozează restrângeri de personal pentru trimestrul următor. Planurile de angajare slăbesc în toate cele opt regiuni în comparaţie cu trimestrul precedent, respectiv slăbesc în şapte regiuni, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.

Perspectivele de angajare din trei regiuni - Bucureşti şi Ilfov, Sud şi Sud-Est – sunt cele mai slabe raportate de la începutul sondajului. Cea mai puternică piaţă a forţei de muncă este anticipată în regiunea Sud-Vest (Ă10%) care slăbeşte cu 8 puncte procentuale faţă de trimestrul anterior, dar se consolidează cu 3 puncte procentuale de la an la an.

Cele mai slabe Previziuni regionale, de -26%, sunt raportate în două regiuni. În Bucureşti şi Ilfov, angajatorii raportează un colaps privind sentimentului de angajare unde sunt raportare slabiri abrupte de 46 şi 45 puncte procentuale faţă de trimestrul II/2020, respectiv faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În regiunea Sud, intenţiile de angajare slabesc cu 42 puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul precedent şi cu 40 puncte procentuale în comparaţie cu trimestrul III/2019.

Angajatorii din cinci dintre cele şapte sectoare de activitate din România se aşteaptă ca activitatea de angajare să slăbească în trimestrul următor. Intenţiile de angajare slăbesc în toate cele şapte sectoare de activitate în comparaţie atât cu trimestrul anterior, cât şi fată de perioada similară a anului trecut. În patru dintre cele şapte sectoare, perspectivele de angajare sunt cele mai slabe raportate vreodată – sectorele Finanţe şi servicii de afaceri, Alte servicii, Hoteluri şi restaurante şi Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul.

Studiul a fost derulat pe un eşantion de 426 de angajatori români, parte dintr-un panel de peste peste 34.000 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii. Intervievarea a fost realizată în circumstanţele excepţionale ale focarului COVID-1, în decursul lunii aprilie.