Expoconferinţa virtuală DevTalks Reimagined. Giganţii din hi-tech şi banking continuă angajările în IT cu zecile şi sutele de oameni în România în ciuda crizei

Autori: Robert Manea , Mircea Nica , Adrian Seceleanu 04.07.2020

Expoconferinţa virtuală DevTalks Reimagined. Giganţii din hi-tech şi banking continuă angajările în IT cu zecile şi sutele de oameni în România în ciuda crizei

Marile companii de tehnologie şi diviziile de IT ale unor mari jucători de pe piaţa financiară au con­tinuat să angajeze oameni şi în vârful crizei Covid-19 şi au în continuare planuri semnificative de recrutare inclusiv a unor specialişti care să lucreze de la distanţă din alte oraşe decât cele în care există sedii fizice.

 

Companiile vor să profite de posibilitatea furnizată de telemuncă pentru a recruta oameni şi din alte localităţi decât cele în care au sedii fizice.

Marile companii de tehnologie şi diviziile de IT ale unor mari jucători de pe piaţa financiară au con­tinuat să angajeze oameni şi în vârful crizei Covid-19 şi au în continuare planuri semnificative de recrutare inclusiv a unor specialişti care să lucreze de la distanţă din alte oraşe decât cele în care există sedii fizice, au declarat invitaţii din cadrul unei ediţii speciale a emisiunii ZF Live dedicate Devtalks Reimagined - cea mai mare expoconferinţă virtuală IT din România.

„Având în vedere incertitudinile din ultima perioadă, noi credem că investiţia în tehnologie este cel mai sigur pariu. Plănuim să creştem în continuare structura organiza­ţională tehnologică, iar din ianuarie până în prezent am înregistrat o creştere cu 80%, iar trei sferturi din aceasta a fost în perioada martie-mai, în mijlocul pandemiei şi al stării de urgenţă. În prezent, încă avem 45 de poziţii disponibile pentru a aduce persoane pe diferite zone IT. Sunt domenii precum big data, cloud, dar şi securitate, iar acestea cred că sunt principalele zone în care angajăm“, a declarat Răzvan Sighinaş - chief information officer, ING Bank România. „Operăm din Bucureşti, dar în ultimele luni am muncit de acasă, şi ne aşteptăm să vedem o continuare a acestui trend în următorii ani. Acest lucru vine cu oportunităţi pentru că nu ne mai adresăm doar pieţei muncii din Bucureşti, iar această evoluţie din alte părţi din ţară, chiar şi de mai departe este un pas normal“, a adăugat el.

Dragoş Gheban - managing partner Catalyst Solutions - organizatorul DevTalks - spune că interesul pentru con­ferinţă s-a păstrat ridicat şi în versiunea lui online, în condiţiile în care cererea de programatori şi de soluţii de IT este una ridicată. „Când au apărut primele cazuri de coronavirus în România ne-am dat seama că riscul evenimentelor fizice a crescut covârşitor. Am întâmpinat un interes destul de mare din partea partenerilor şi partici­panţilor, care în lumea tehnologiei erau mult mai obişnuiţi cu lumea digitală, iar câteva luni mai târziu avem un eveniment la care participă 6.000 de profesionişti IT înscrişi, cu 4.000 de participanţi live acum pe platformă. Reuşim să accesăm conţinut mai valoros şi mai mult decât am fi reuşit altă dată. Am dezvoltat cu partenerii noştri mecanisme noi de la zonă de gaming până la quizz-uri, opţiune de chat video, interacţiune video sau opţiune de discuţii live la standurile partenerilor“.

Şi CrowdStrike, un furnizor de soluţii de securitate cibernetică, are în plan să mai angajeze oameni pe plan local. „Această echipă are membri din diferite zone, data science, cloud engineering, security, testare. Este o echipă variată, care continuă să crească şi nu este doar în Bucureşti. Noi lucrăm foarte mult în zona de inovaţie, iar echipa este împărţită peste tot în România. Avem un centru în Bucureşti de peste 40 de persoane, dar angajăm în orice locaţie unde găsim talent. 70% dintre angajaţii CrowdStrike sunt remote. Tranziţia spre mediul online a fost uşoară pentru că aveam deja toate procesele făcute astfel încât să putem lucra de acasă“, a declarat Daniel Radu, director of engineering, CrowdStrike România.

“În prezent avem 3.000 de angajaţi şi încă avem 300 de poziţii libere. Căutăm o varietate de oameni. Suntem foarte optimişti privind viitorul jocurilor“, a declarat şi Sebastian Delen - managing director, Ubisoft România, Serbia şi Ucraina.

“Acum suntem peste 700 de oameni, dar vrem sa ni se alăture mult mai mulţi. Suntem peste 60% pe zona de dezvoltare software, dar dezvoltarea poate să fie şi pe cloud şi securitate“, a afirmat şi Jean-Pierre Brouste, head of the IT Hub, Societe Generale European Business Services (SG EBS).

Şi Raiffeisen, una dintre cele mai mari bănci locale, are în plan să continue angajările. “Continuăm să ne dezvoltăm în România. Cred că anul viitor vom încerca să creştem echipa noastră cu circa 15% - 20%, echipă care acum numără circa 500 oameni. Ne uităm spre un mix de tehnologii, Java este una dintre ele, data la fel, cât şi tehnologii de integrare. Nu numai că încercăm să găsim resurse talentate pe piaţă, ci şi investim mult în construirea acestor competenţe aproape de la zero pentru generaţiile mai tinere, încercăm să luăm studenţi din facultăţi şi să îi aducem la un nivel decent pentru nevoile noastre. De asemenea, investim în oameni despre care ştim sigur că vor pleca de la noi în un moment dat, dar trebuie să facem asta pentru că suntem pe o piaţă care devine din ce în ce mai competitivă în ceea ce priveşte recrutarea“, a afirmat Bogdan Pipernea - directorul de IT, Raiffeisen Bank.

 

 

 

 

Dragoş Gheban, managing partner Catalyst Solutions: Noi planificăm evenimentele online, dar pentru partenerii mai curajoşi suntem interesaţi să testăm câteva evenimente fizice

 

 

 

 

 

 

Andreea Tudorache, IT Project Manager, Catalyst Solutions: Noi am încercat să păstrăm evenimentul cât mai mult la fel de complex ca cel de la ediţia fizică. Am păstrat cele 13 scene şi le-am împărţit în trei zile.

 

 

 

 

 

 

Răzvan Sighinaş - chief information officer, ING Bank România: Ce nu este foarte vizibil din exterior este că banca are peste 500 ingineri software, iar hub-ul are încă câteva sute de ingineri software.

 

 

 

 

 

 

 

Andreea Stănescu - general manager LSEG în România: Din 2018 până acum am ajuns la peste 230 de colegi, iar anul acesta s-au alăturat peste 30 de colegi. Acest lucru înseamnă că şi în perioada pandemiei am reuşit să recrutăm.

 

 

 

 

 

 

Daniel Radu, director of engineering, CrowdStrike România: Am deschis un centru de research and development în 2016, care a ajuns la 65 de angajaţi, cu un prag de creştere semnificativ în perioada următoare.

 

 

 

 

 

Sebastian Delen, managing director, Ubisoft România, Serbia şi Ucraina: Cloud, streaming, inteligenţa artificială - aceste lucruri vor schimba modul în care dezvoltăm jocurile şi vor crea oportunităţi destul de mari

 

 

 

 

 

 

Jean-Pierre Brouste - head of the IT Hub, SG EBS: Ţintim toate oraşele din România şi avem un plan foarte ambiţios din punctul de vedere al creşterii.

 

 

 

 

 

Bogdan Pipernea - directorul de IT, Raiffeisen Bank: Înainte de a fi competitori pe piaţa bancară în ceea ce priveşte veniturile din business sau produse, suntem competitori pe piaţa de oameni