Romgaz Mediaş bate palma cu Liberty Galaţi: Un memorandum semnat de ambele companii precizează dezvoltarea unor proiecte de investiţii de tip greenfield pe o perioadă de implementare cuprinsă între 3,5 şi 4 ani

Autori: Vasile Magradean , Mediafax 10.06.2020

Proiecte de investiţii de tip greenfield cu o perioadă de implementare cuprinsă între 3,5 şi 4 ani vor putea fi dezvoltate în urma semnării unui memorandum de înţelegere semnat miercuri între Romgaz Mediaş şi Liberty Galaţi.

Memorandumul are în vedere înfiinţarea unei societăţi în comun, de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiţii de tip greenfield, respectiv dezvoltarea unei unităţi de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale.

De asemenea, se vor dezvolta unităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile, folosind atât tehnologii eoliene cât şi fotovoltaice.

Perioada de implementare a acestor proiecte de investiţii va fi cuprinsă între 3,5 şi 4 ani, în care ambele companii vor coopera şi vor depune eforturi pentru ca proiectele de investiţii să devină realitate şi un model de bună practică în economia românească.

Proiectele de investiţii vor putea fi finanţate atât din capitaluri proprii, cât şi din surse externe prin compania de tip „join venture” care va căuta să atragă fonduri europene prin intermediul mecanismului de finanţare „Green Deal” şi/sauprin intermediul schemelor de finantare disponibile în România.

”Continuăm, astfel, priorităţile Romgaz din strategia de dezvoltare pe termen lung prin care ne dorim sa diversificăm lanţurile de valorificare a gazelor naturale la nivel superior. Investiţia este una importanta la nivel naţional şi reprezintă un prim pas de poziţionare a României pe harta Europei în producţia de oţel verde”, a spus Adrian Volintiru, director general Romgaz.

La rândul său, Sanjeev Gupta, preşedintele Executiv al Alianţei G.F.G., a declarat că pe baza acordului pe semnat, se va putea livra energia competitivă pe termen lung, necesară susţinerii proiectului de a produce la Galaţi oţel cu o amprentă redusă de carbon.

”Nu am nicio îndoială că acest proiect va avea un mare succes şi va pune Galaţiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global, ca o unitate de fabricare a oţelui cu conţinut scăzut de carbon, durabil, pentru o nouă epocă, construită pentru generaţiile următoare”, a afirmat Gupta.