Cei mai mari jucători din economie: primii cinci producători locali de medicamente au avut venituri de 1,9 mld. lei în 2019 şi „muşcă” 10% din vânzările totale

Autor: Georgiana Mihalache 12.06.2020

♦ Ziarul Financiar va publica în următoarea perioadă cea de-a 15-a ediţie a Anuarului de Business al României. Cei mai mari jucători din economie, care va cuprinde topul primelor 10 companii din cele mai importante domenii de activitate. Ediţia de anul trecut a cuprins 80 de pieţe şi 750 de companii.

Producţia locală de medicamente are de câţiva ani în top aceiaşi jucători care şi-au consolidat poziţia prin investiţii în liniile de producţie sau în spaţii noi, în funcţie de dezvoltarea portofoliului de producţie.

Vânzările totale de medicamente s-au ridicat la 17,8 mld. lei în 2019, potrivit companiei de cercetare de piaţă Cegedim.

Terapia Cluj rămâne cel mai mare producător de medicamente din ţară, cu afaceri de 736 mil. lei anul trecut, în uşoară creştere faţă de 2018. Pe al doilea loc se plasează Zentiva, cu 559 mil. lei, urmat de Antibiotice Iaşi, cu 390 mil. lei afaceri în 2019. Clasamentul primilor cinci jucători este completat de Sandoz, fabrica elveţienilor de la Novartis, şi Biofarm.

Cele cinci fabrici de medicamente angajează circa 3.500 de persoane în fabrici, iar în perioada stării de urgenţă au continuat să funcţioneze, fiind printre puţinele businessuri care au produs în perioada de restricţii de deplasare. Anul 2019 a adus însă în prim-plan producţia locală de medicamente în câteva tranzacţii care au mai mişcat piaţa, după ce în ultimii ani nu au mai fost astfel de investiţii. Zentiva Group, care deţine pe piaţa locală al doilea producător de medicamente după vânzări, a cumpărat în 2019 compania românească de suplimente Solacium de la grupul A&D Pharma. Tot grupul Zentiva a preluat anul trecut operaţiunile din Europa Centrală şi de Est ale companiei farma Alvogen, inclusiv fabrica Labormed din Capitală.