Salariul mediu net a scăzut cu 3,4% în luna aprilie comparativ cu martie. Cel mai mult au scăzut salariile angajaţilor din transporturi aeriene

Autor: Ramona Cornea 12.06.2020

Pe locul al doilea în topul scăderilor salariale din aprilie este industria fabricării produselor din tutun, urmată de fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice şi de fabricarea de mobilă.

Salariul mediu net pe economie a scăzut cu 3,4% în luna aprilie faţă de luna martie, ajungând la 3.182 de lei, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mari scăderi salariale au fost în rândul angajaţilor din transporturile aeriene (-29,1%), din fabricarea produselor de tutun (-22,8%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (-18,9%), din fabricarea de mobilă

(-18,8%) şi din tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor (-17,50%).

„În luna aprilie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă ca urmare a întreruperii/încetării activităţii sau a intrării în şomaj tehnic a multor agenţi economici, a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), a remunerării parţiale a salariaţilor din unele activităţi economice. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri, cât şi de disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mai mari faţă de medie, din unele activităţi economice”, transmite Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (13,8%) şi în activităţi de servicii anexe extracţiei (10,8%). În activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, extracţia cărbunelui superior şi inferior, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, alte activităţi extractive au fost creşteri salariale între 2,5% şi 10,0% în luna aprilie, comparativ cu luna precedentă.

În continuare, cele mai mari salarii din economia locală au fost în industria IT, de 7.982 de lei, şi ele în scădere cu 3,7% comparativ cu luna martie. Cele mai mici salarii au rămas cele din hoteluri şi restaurante, de 1.340 lei, în scădere cu 16,5% comparativ cu luna anterioară.