Premierul Ludovic Orban: Obiectivul meu este ca în maximum cinci ani România să depăşească PIB-ul pe cap de locuitor mediu la nivel european. Acest lucru se va baza pe piloni foarte solizi care vor schimba politica de până acum, care a fost bazată pe creşterea artificială a cererii, a consumului

Autor: Ramona Cornea 12.06.2020

Prim-ministrul Ludovic Orban vrea ca  România să depăşească media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor şi a venitului mediu la nivel european, în cel mult cinci ani.

„Obiectivul meu este ca, în maximum cinci ani, România să depăşească Produsul Intern Brut pe cap de locuitor mediu la nivel european şi, evident, venitul mediu pe care îl înregistrează cetăţenii la nivel european. Acest lucru se va baza pe piloni foarte solizi care vor schimba politica de până acum, care a fost bazată pe creşterea artificială a cererii, a consu­mului“, a declarat premierul Ludovic Orban în cadrul unei videoconferinţe organizată de Consiliul Naţional al Întreprin­derilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

În 2018, PIB-ul per capita al României, raportat la puterea standard de cumpărare, a ajuns la 65% din media UE, faţă de 63% în 2017, conform statisticilor Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene.

Premierul a mai adăugat că fostele guvernări au redus potenţialul de dezvoltare economică a României prin neglijarea factorilor de stimulare a dezvoltării capitalului autohton şi prin comportamentul pe care l-au avut faţă de investitori. Orban spune că guvernul este în curs de elaborare a programului de relansare economică în perioada post-COVID, un program care are mai mulţi piloni de sprijin.

„În primul rând, (este vorba de - n.red.) disponibilitatea noastră ca guvern de a susţine creşterea accelerată a investiţiilor publice, investiţii în infrastructura de transport, investiţii în infrastructura energetică, în cea de sănătate, în infrastructura de comunicaţii, în general în toate tipurile de infrastructură care asigură suportul dezvoltării economice. În domeniul infrastructurii de transport planificăm investiţii de aproximativ 40 mld. euro atât în infrastructura rutieră, cât şi în infrastructura feroviară“, a adăugat Orban.

Una dintre problemele economiei locale este că foarte multe companii româneşti au capital negativ, iar din această cauză foarte multe IMM-sunt foarte greu bancabile, spune premierul.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, afirmă că întreprinderile mici şi mijlocii locale au nevoie de măsuri de sprijin imediate pentru a ieşi din această criză. „Avem nevoie de măsuri imediate puse în aplicate pentru întreprinderile mici şi mijlocii, măsuri care să ajute mediul antreprenorial din România să iasă din criză şi să îşi revină cel puţin la nivel economic de dinainte de criză. Noi am structurat o serie de măsuri pe care le-am discutat la nivelul guvernului, la nivelul administraţiei prezidenţiale, măsuri care vizează în primul rând educaţia, transformarea digitală a întreprinderilor mici şi mijlocii, reconversia profesională a foarte multor oameni în această perioadă, crearea şi susţinerea de noi startup-uri“, a explicat Jianu.

Preşedintele CNIPMMR subliniază că este necesară şi stimularea consumului prin politici de vouchere de consum, de vouchere digitalizare şi de vouchere privind zilierii în agricultură. „De asemenea, considerăm că este necesară şi stimularea consumului în toată această perioadă pentru că s-au schimbat comportamentele – cele ale antreprenorilor, ale consumatorilor.“

„Susţinem o politică de vouchere de consum, de vouchere de digitalizare, de vouchere privind zilierii în agricultură, deci o politică care să susţină consumul şi întreprinderile mici şi mijlocii în egală măsură“, a adăugat el.