Piaţa chiriilor, după trei luni de transformări: oferta de apartamente disponibile spre închiriere este mai mare decât cererea

Autor: Alina-Elena Vasiliu 12.06.2020

Cursurile online, lucratul din altă parte decât de la birou sau încetarea activităţii i-au făcut pe mulţi dintre chiriaşii care se mutaseră în oraşele mari să se retragă în localităţile lor de domiciliu. Opţiunile au fost multiple: fie au convenit cu proprietarii să amâne plata unor luni de chirie, mai ales dacă au intrat în şomaj tehnic sau au fost disponibilizaţi, fie au încheiat contractele, fie continuă să plătească, deşi nu mai locuiesc efectiv în apartamentele pe care le luaseră în chirie.

„Am plecat din martie, pentru că stăteam singur şi mi-a fost greu să stau atât de mult timp singur, dacă nu am mai mers la birou. Chiria o plătesc în continuare. Nu am vorbit cu proprietarul despre asta, pentru că nu ştiu exact când o să mă întorc“, spune Dorian, un tânăr care s-a întors acasă în Craiova, de când compania la care lucrează a implementat sistemul de „work from home“.

Piaţa chiriilor a fost afectată şi de faptul că cei detaşaţi în Bucureşti sau în marile oraşe, în cazul în care au intrat în şomaj tehnic, au renunţat la imobil şi au plecat acasă. Astfel, există şi cazuri de chiriaşi care au ales să plece de tot din apartamente, sub impactul incertitudinii privind viitorul locurilor de muncă, ceea ce a făcut ca, în prezent, să fie disponibile în piaţă mai multe locuinţe.

„Piaţa acum este mai ofertantă, sunt mai multe locuinţe scoase la închiriere decât înainte. Este mai multă ofertă decât cerere, însă proprietarii cu care colaborăm noi nu vor contracte mai mici de un an pentru închiriere“, spune reprezentantul unei agenţii imobiliare din Bucureşti.