(P) Angajat(or) în lupta cu oboseala, cu puţin ajutor de la Sargenor!

Autor: Publicitate 16.06.2020

“Cred că aproximativ jumătate din ceea ce separă un antreprenor de succes de unul lipsit de succes este perseverenţa”. Citatul îi aparţine, evident, lui Steve Jobs, un motiv în plus să credem în adevărul lui – pe lângă bunul-simţ care ne urlă în spatele creierului nostru supraturat: “da, da, da, aşa e! da, da, da” (şi tot aşa – v-am zis că e supraturat, da?).

Şi totuşi, uneori să continui să faci ceea ce faci pare cel mai greu lucru din lume. Mai ales când ceea ce faci înseamnă un million de task-uri, pe infinite planuri. De la treburi administrative, strategie şi recrutare, până la aspectele etice care ţin de responsabilitatea faţă de echipă, afacere, clienţi, parteneri şi însăşi planeta pe care trăim. Pentru că ştim bine gândul acela: Când lucrurile merg bine e meritul echipei. Când merg rău, e vina antreprenorului!

Şi pentru că vrem motive să vorbim mai mult despre merite decât despre vină, propunerea noastră de prevenire a burnout-ului şi de combatere a oboselii funcţionale (astenie), sau chiar a oboselii cronice de care suferă majoritatea antreprenorilor este Strategia Echipă:

  1. Echipa Somn-Mâncare-Hidratare

În articolul dedicat liber-profesioniştilor, facem referire la un studiu care demonstrează importanţa a 7-8 ore de somn pe noapte. Nici mai puţin, dar nici mai mult – nu că antreprenorii (sau liber-profesioniştii) ar risca să doarmă mai mult.

Articolul ne arată şi faptul că tot echipa e principalul avantaj al antreprenorului faţă de profesioniştii “liberi”. Aşa că o altă idee este să mergem cu întreaga echipă la o masă sănătoasă, la care să discutăm idei despre cum, împreună, ne putem hrăni şi hidrata mai sănătos la birou!

  1. Echipa Egală în Oboseală

Antreprenorilor le plac echipele formate din cifre şi insight-uri care creează sens împreună, iar un studiu din 2014 al Universităţii din Stanford face asta din plin, oferindu-ne o lecţie preţioasă despre oboseală: se pare că după depăşirea platoului de 55 de ore de lucru pe săptămână, productivitatea nu mai creşte. Astfel, cineva care lucrează 70 de ore va reuşi să producă la fel ca atunci când ar munci doar 55 de ore!

Aşa că mitul antreprenorului care lucrează mai mult ca să nu-şi obosească echipa în momente de supralicitare e un mit care ar trebui dărâmat, căci se pare că prea multe ore asumate de un singur om chiar nu ajută prea mult! Ce ajută, însă, e o echipă egală în muncă şi odihnă!

Egalitatea mai are un mare avantaj – ajută la comunicarea în echipă, în contextul în care Barometrul Oboselii studiul realizat pentru Mylan în România, arată că, dintre cei care au experimentat oboseala funcţională, 55% au manifestat relaţionare proastă cu ceilalţi.

  1. Echipa Cei dragi - Cele dragi – Doctor - Antrenor

Un paradox cunoscut este că atunci când suntem responsabili pentru ceilalţi riscăm să uităm de noi înşine sau de cei dragi. Şi şi de cele dragi – iar precizarea asta nu vrea doar să facă dreptate femininului în discursul de business şi nu numai, ci să facă trimitere şi la pasiunile şi activităţile cele dragi, fără de care chiar şi antreprenorii îşi pot pierde echilibrul şi inspiraţia.

Cât despre vizitele la doctor, sau chiar un plan inteligent de prevenţie la nivelul întregii firme, pot constitui nu doar o investiţie preţioasă în propriul business, ci şi în moralul şi motivarea angajaţilor.

Cât despre antrenor, articolele despre sport şi beneficiile mişcării au câteva cifre şi insight-uri utile, numai bune de citit în pauza de săptămâna viitoare.

  1. Echipa Sargenor

Sargenor este numele unei echipe cu experienţă, formată din Arginină şi Acid Aspartic, echipă ce produce energie la nivel celular şi ne ajută să tratăm eficient stările de oboseală funcţională. Chiar şi dacă suntem antreprenori!

Afla mai multe pe site-ul Sargenor!