Intrum: Aproape 7 din 10 români spun că le-a scăzut bunăstarea financiară din cauza crizei coronavirusului. Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: Programele mai reduse de susţinere a economiei pot afecta încrederea şi percepţia consumatorilor

Autor: Răzvan Botea 20.06.2020

Aproape 7 din 10 români (67%) cred că le-a scăzut bunăstarea financiară în ultimele 6 luni, în special din cauza crizei sanitare, arată un sondaj al companiei de credit management şi recuperare de creanţe Intrum. Ponderea persoanelor din Uniunea Europeană care declară  că le-a scăzut bunăstarea financiară este cea mai mare în România, alături de Grecia.

„Este şi ceva ce se întâmplă în realitate, dar este posibil ca şi din cauza reducerii încrederii în economie consumatorii să aibă percepţia de reducere a bunăstării financiare. Reducerea încrederii îi face să economisească şi pe de altă parte vine şi scăderea veniturilor“, comentează Adrian Codârlaşu, preşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

Bunăstarea financiară este definită de compania Intrum ca fiind securitatea financiară de a asigura necesităţile zilnice, precum şi control asupra finanţelor personale. Pentru a afla cum criza coronavirusului afectează gospodăriile din toată Europa, Intrum a sondat 4.800 de consumatori de pe 24 de pieţe europene şi a evaluat impactul COVID-19 asupra bunăstării lor financiare.

„Această pandemie a dus la blocarea activităţii economice şi prin urmare au fost oameni trimişi în şomaj tehnic, au fost oameni concediaţi sau cărora li s-a redus durata de muncă. Nemaifiind activitate, s-au redus într-un fel sau altul veniturile. Ca urmare şi percepţia populaţiei faţă de bunăstarea financiară s-a modificat“,  a mai spus Adrian Codîrlaşu.

Peste 6 din 10 polonezi declară că le-a scăzut bunăstarea financiară, a treia cea mai mare pondere din Uniunea Europeană, după România şi Grecia.

Media europeană se situează la 48%. Cea mai mică pondere a cetăţenilor care declară că le-a scăzut bunăstarea financiară este în Danemarca (23%), Suedia (30%) şi Cehia (33%). 4 din 5 germani spun că le-a scăzut securitatea financiară ca urmare a pandemiei.

„Cred că aici este vorba şi de percepţie, pentru că România a fost mai puţin afectată de coronavirus decât ţările dezvoltate, de exemplu Spania sau Germania. Ce ar mai putea influenţa percepţia sunt programele de sprijin pentru economie, care au fost mai reduse în România din cauza lipsei spaţiului fiscal“, a mai spus Adrian Codîrlaşu.