Elliot, fondul de hedge fund al miliardarului american Paul Singer, îi cere asigurătorului olandez NN să reducă costurile şi să revizuiască activele

Autor: Tibi Oprea 15.06.2020

Elliot Investment Management, fondul de hedge fund al miliardarului american Paul Singer, cel supranumit în cercurile financiare drept „Vulturul de pe Wall Street“ ca urmare a modalităţii în care şi-a construit averea în ultimii ani, a dezvăluit o listă de cereri către asigurătorul NN Group, legate în principal de reducerea costurilor, investirea în active mai riscante sau vânzarea afacerilor non-core, scrie Financial Times.

Elliot a intrat în acţionariatul NN Group în februarie 2020, cu o participaţie de 3%. Acţiunile NN au scăzut la Amsterdam de atunci cu aproape un sfert din valoarea lor, iar Elliot Management a transmis că asigurătorul olandez ar putea face paşi pentru a determina o creştere a preţului acţiunilor cu 80% sau chiar mai mult. Vineri, Elliot a transmis că NN ar trebui să îşi îmbunătăţească eficienţa şi să facă trecerea de la unele investiţii din portofoliu la altele, respectiv de la obligaţiuni guvernamentale la obligaţiuni corporative, măsură care ar putea aduce un boost de cash flow de circa 435 de milioane de euro pe an.

Fondul a spus de asemenea că NN ar putea să vândă deţinerile la businessurile japoneze pentru 2 miliarde de euro şi a criticat felul în care NN se prezintă investitorilor. Ca exemplu, a menţionat o tranzacţie de 13 miliarde de euro anunţată de grupul olandez în luna mai care a generat exces de capital echivalentul a 15% din valoarea de piaţă a NN.

Cu toate acestea, anunţul abia dacă a mişcat preţul acţiunilor, dat fiind faptul că NN nu a oferit niciun detaliu despre cum vor fi folosiţi aceşti bani. În aprilie, NN Group a suspendat acordarea de dividende în urma presiunilor băncii centrale din Olanda şi din partea Eiopa, reglementatorul din asigurări al Uniunii Europene. NN Group are o capitalizare de 10,3 miliarde de euro, după ce de la începutul acestui an acţiunile au scăzut cu circa 15%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com. În România, NN are cel mai mare fond de pensii Pilon II.