Biroul devine mai spaţios după pandemie: suprafaţa de birouri per angajat creşte de la o medie de 8 mp la 15 mp/salariat. Piaţa de birouri se transformă într-o cursă aprigă între cei care vor să păstreze chiriaşii în clădire şi cei care vor să atragă chiriaşi într-o clădire nouă, pe măsură ce pandemia a schimbat datele pieţei

Autor: Bogdan Alecu 16.06.2020

„Păstrarea unui chiriaş se întâmplă, în primul rând, prin crearea unei relaţii directe a reprezentaţilor proprietarului cu persoanele de decizie din companiile chiriaşe şi prin a demonstra zi de zi că îţi pasă de felul în care se simte chiriaşul în clădire. Şi asta include crearea unei comunităţi a angajaţilor, oferirea de servicii diverse în clădire / parcul de birouri, upgrade la specificaţiile tehnice, accesul la concerte etc. O atenţie limitată din partea proprietarului, însă, poate avea un cost pe care, de obicei, acesta trebuie să îl plătească la un eventual break option sau în cadrul negocierilor privind prelungirea contractului“, explică Sebastian Dragomir, partner & head of office advisory în cadrul Colliers International România.

Potrivit datelor companiei de consultanţă, în ultimii ani volumul reînnoirilor s-a aflat la circa 110.000 mp pe an, volum estimat şi pentru 2020.

De partea cealaltă, cei de la CBRE consideră că în 2020-2021 urmează să expire contracte pentru 370.000 mp, în timp ce în acest an va fi livrată o suprafaţă de 120.000 mp de birouri noi, din care jumătate sunt deja preînchiriaţi.